Derde oogstraming overschreden

Ondanks droogte, regen en coronapandemie uitstekende druivenoogst

"Voor de Zuid-Afrikaanse Berg River regio is het een seizoen om te onthouden: bijna perfecte weersomstandigheden tijdens de druivenoogst met het grootste volume ooit," zegt Clayton Swart, communicatiemanager van de South African Table Grape Industry. De regio's van de Orange River en de Olifants River hadden ook goede seizoenen. Dat is vooral goed nieuws voor de regio Olifants River, die eerder zwaar getroffen was door droogte.

De druivenboomgaarden buiten Clanwilliam, in de regio van de Olifants River

Deel oogst verloren door regen
In de noordelijke provincies in Zuid-Afrika heeft de regen juist roet in het eten gegooid. Normaal gezien wordt er altijd regen verwacht in deze gebieden tijdens de oogst. Er worden dan ook voorzorgsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld in de vorm van plastic bedekkingen van de druivenboomgaarden. Maar dit jaar was de regenval wel heel fors en dat betekende een lager volume. Er gingen 1,5 miljoen dozen van 4,5 kg verloren.

In de regio van de Hex River wordt normaliter geen zomerse regenval verwacht en door puur geluk begon hun seizoen vroeg, zodat de vroege rassen al grotendeels waren geoogst op het moment dat het wel ging regenen. Maar de regenval kostte nog eens 2 miljoen dozen van 4,5 kg.

Gelukkig was door de vroege pluk de oogst in de regio van Hex River al min of meer verwerkt voordat de Zuid-Afrikaanse corona-lockdown een feit was. Nu is het wel zo dat de voedselsector valt onder de essentiële diensten en de regering de producenten toestaat om de druiven te oogsten.

Handel met China
Sinds de opening van de Chinese markt voor Zuid-Afrikaanse druiven meer dan zes jaar geleden, is er veel aandacht besteed aan China, maar het land is goed voor slechts 5 of 6% van de totale export van Zuid-Afrika. De handel met China daalt door de lockdown, maar minder dan oorspronkelijk werd gevreesd.

In week 13 gingen er 2,8 miljoen dozen naar het Verre Oosten, tegenover 3,2 miljoen vorig jaar en 4,7 miljoen in 2016/17.

Mooie exportcijfers
"We zijn eigenlijk heel tevreden met onze exportcijfers dit seizoen. En er blijkt dus wat het voordeel is van een klimatologisch gevarieerde spreiding van de druiventeeltgebieden over het hele land."

Er zijn meer dan 65 miljoen dozen met druiven geoogst, waardoor het maximum van de derde oogstraming voor het seizoen is overschreden. Zonder de impact van de regen zouden ze het aanvankelijke maximum van hun eerste schatting voor het seizoen, 67,8 miljoen dozen van 4,5 kg, hebben bereikt.

"We zijn erg blij met de behaalde resultaten ondanks de uitdagingen van het seizoen, zoals het verlies van lading (dat is verbeterd) en het coronavirus. Zuid-Afrikanen zijn gewend aan het maken van alternatieve plannen," besluit Clayton nuchter.

Voor meer informatie:
Clayton Swart
South African Table Grape Industry
+27 21 863 0366
clayton@satgi.co.za
www.satgi.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven