Robert van Melle, Origin Fruit Direct

"Druk op druivenmarkt na goede verkoopweken"

Tholen - De verkopen op de druivenmarkt zijn na enkele goede verkoopweken even teruggevallen. "Tot en met week 11/12 hebben we hele goede verkoopweken gehad, met de paniekrun bij de supermarkten als uitschieter. Dat had echter ook een keerzijde, want veel consumenten zijn nu voorzien. De volumes begonnen vorige week al af te nemen en deze week is de vraag verder teruggevallen. We verkopen momenteel maar zo'n 30% van ons normale volume", vertelt Robert van Melle van Origin Fruit Direct.

Toch heeft hij er goede hoop op dat de vraag van de retail snel weer zal aantrekken. "De verkoop richting de groothandelsmarkten zijn zo goed als weggevallen en horecagelegenheden zijn gesloten. Die extra vraag komt allemaal bij de supermarkten terecht. De verwachting is dat mensen uit gezondheidsoverwegingen meer fruit zullen consumeren. Dat zien we in sterke mate bij alle citrussoorten, maar ik verwacht ook dat de druivenconsumptie bij retailers op een hoger niveau komt dan voor de crisis."


Oogst van Crimson druiven in San Filipe(Chili) op donderdag 2 april

"Wat de markt nu een beetje tegenwerkt, is dat er enorme volumes uit Zuid-Afrika arriveren, die in eerste instantie China of het Midden-Oosten als bestemming hadden, maar nu naar Europa komen. Voor afgelopen week tot en met de komende twee weken spreek je over 1 miljoen extra dozen (8,2 kg eq )", vertelt Robert. "Zelf hebben we onze programma's uit Zuid-Afrika afgesloten en zijn we vol gestart met het Chileense seizoen. Bij elkaar zorgt dat voor meer volume en daardoor zal de prijs in de komende weken nog wel onder druk staan. Ook vanuit Chili is er druk om de druivenoogst snel te eindigen uit angst dat er ook daar een lockdown komt en de werkers niet naar de velden kunnen. Daarom verwacht ik dat men met twee tot drie weken de laatste druiven plukt."

"Dat zou weer betekenen dat als de hausse uit Zuid-Afrika over is dat er een gat valt voordat het Egyptische seizoen vanaf week 23 of 24 weer van start gaat. India exporteert nu namelijk niets meer na de overheidsmaatregelen. Nu was de kwaliteit van de Thompson-druiven al slecht en is er bij de retail al veel gepusht om te switchen naar rood seedless. Straks zal wit seedless bijna niet meer beschikbaar zijn. Ik kan nog wat uit Brazilië krijgen omdat zij jaarrond kunnen oogsten, maar verder is er nauwelijks aanbod."

"Nu kun je druiven onder goede condities wel even bewaren, maar dan moet je wel sterk, kwalitatief fruit hebben. Daarbij benadruk ik bij al onze afladers om kwalitatief hoogwaardig fruit te sturen. Er is geen back-up in het groothandelskanaal. Kun je anders voor weinig geld een afgewezen partij nog kwijt, nu is er geen alternatief. Druiven in groothandelsverpakkingen zijn dan ook moeilijk te verkopen en ompakken is een dure aangelegenheid."

Voor meer informatie:
Robert van Melle
Origin Fruit Direct
Tel: +31(0)88 244 93 57
robert@originfruitdirect.nl   
www.originfruitdirect.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven