Utrechtse markthandelaren starten gezamenlijk initiatief: De Markt Bezorgt Box

In veel gemeenten weer openbare markten maar niet in Rotterdam

Tholen - Nu de landelijke veiligheidsmaatregelen tot in elk geval 28 april blijven duren, is het goed nieuws dat AGF-verkoop op de meeste openbare markten in Nederland onder strikte voorwaarden (weer) zijn toegestaan. In Utrecht constateren marktkramen desondanks een terugloop van klanten. Ze hebben de handen ineengeslagen en starten met De Markt Bezorgt Box.

Lokale marktkramen zien een grote terugloop van klanten en markten worden gesloten vanwege de coronacrisis. "Dit terwijl veel marktliefhebbers graag hun marktkramen ondersteunen door lokaal verse producten te kopen. Om deze reden heeft een team van Innovatiebureau Forty uit Utrecht demarktbezorgt.nl bedacht. In twee weken hebben ze het nieuwe platform getest en ontwikkeld in volledige samenwerking met lokale marktkramen en marktbezoekers. Ze zullen met deze samenwerking doorgaan om het platform en de diensten daaromheen te kunnen blijven verbeteren.

Om in de fysieke wereld markten veilig open te houden bedacht Shift architecture urbanism mee over een veilige markt en ontwierp een veilige een lokale micromarkt.

Veel gemeenten laten markten die ze eerder sloten weer toe. Zo niet in Rotterdam die tot verbijstering van de marktkooplieden verboden blijft, kopt Rijnmond. Branchevereniging CVAH Rotterdam post vandaag op Facebook een brief van de verantwoordelijk wethouder over compensatiemogelijkheden.

Door markten aan te passen en alleen voor foodkramen open te houden vinden veel gemeenten het veilig genoeg om eerder gesloten markten weer open te stellen, aldus een reportage uit het AD. Zo gaan in Maastricht de markten op woensdag en zaterdag weer door. Om te voorkomen dat Belgen, waar markten strikt verboden zijn, deze markten bezoeken, sluiten Belgische burgemeesters grensovergangen met betonblokken af, meldt Limburg 1.

Ook in Diemen, Woerden, Susteren,  Weesp, Hengelo, Deventer, Heemstede, The Mall in Leidschendam gaan markten weer open. In Enschede is er verwarring door dat de regelgeving telkens anders is.NRC bezocht de Haagse Markt die ook als foodmarkt door kan. 

Markten zijn over het algemeen rustig, zoals blijkt uit berichtgeving vanuit Eindhoven en Almere. Handelaren complimenteren hun klanten die zich over het algemeen aan de regels houden. Niet overal loopt het goed. In Apeldoorn hield de politie met een drone de situatie in de gaten, aldus De Stentor. In het Gelderse Ede greep handhaving en politie in omdat mensen te dicht op elkaar stonden. 

Voor meer informatie
De Markt Bezorgt
www.demarktbezorg.nl
hallo@demarktbezorgt.nl
T: 030-2737422


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven