Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Effecten van het coronavirus op de aspergesector - Duitse werknemers en gebrek aan afzetmarkten

"Elk jaar is anders, elk jaar is spannend in de aspergeteelt"

Het aspergeseizoen van dit jaar belooft spannend te worden. Na enkele jaren van weer- en opbrengstproblemen, gecombineerd met een afnemende consumptie door de jongere generaties, zijn de problemen van dit jaar van een heel andere orde. Het coronavirus heeft Europa stevig in zijn greep, grenzen zijn gesloten, waardoor de toegang van seizoensarbeiders wordt verhinderd en de sluiting van restaurants en hotels betekent dat er vooralsnog een belangrijke afzetmarkt verloren is gegaan. Ondanks dit alles is aspergeteler Franz Allofs, van Spargelhof Allofs in Geldern-Walbeck, inmiddels begonnen met de buitenoogst, optimistisch.

Poolse seizoenarbeiders
"De hoeveelheden zijn nog klein, maar na Pasen zal de oogst pas echt beginnen. Maar dat is zeker niet wat de mensen willen weten," zegt Allofs met een glimlach. Immers, het grote probleem in de sector is op dit moment: is er genoeg mankracht voor de oogst? "Op dit moment zijn er nog genoeg arbeiders, maar na Pasen zullen we moeten zien hoe het verder gaat. We hebben alleen maar werknemers uit Polen en velen zijn nu erg bang om te reizen. Dit zijn trouwe medewerkers met wie we al jarenlang een goed contact hebben. Dit jaar moeten we het zonder een paar van hen stellen."

Freelancers
Sinds enkele weken vragen politici en spelers in de groenten- en fruitsector zich af of werkloze werknemers uit de horeca, studenten met verlof of werknemers met arbeidstijdverkorting kunnen helpen met de groentenoogst in Duitsland. Volgens Allofs heeft een flink aantal mensen op deze oproep gereageerd. Hij zegt echter dat het niet zo eenvoudig is als men denkt: "We hebben al Duitse medewerkers ingehuurd voor het schillen en plukken, die spontaan contact met ons opnamen. Maar het probleem is dat deze mensen ons alleen maar harde beloften kunnen doen tot eind april en dan is het nauwelijks de moeite waard om ze in te werken." Zelfstandigen, bijvoorbeeld freelance kunstenaars, hebben deze beperking niet en kunnen zich tot het einde van het aspergeseizoen op 24 juni vastleggen: "Natuurlijk hebben we deze mensen meteen ingehuurd."

Familie Allofs

Verkoop
We zullen moeten afwachten hoe de verkoop verloopt. De particuliere verkoop in kleine hoeveelheden is tot nu toe goed geweest. "Het zou natuurlijk onpraktisch zijn als we genoeg arbeiders bij elkaar konden krijgen en de asperges niet verkocht zouden worden." De situatie is op dit moment zo slecht dat we in alle opzichten van hand tot mond leven." Allofs heeft niet al zijn bebouwde oppervlakten voorbereid, zodat de hoeveelheid werk overeen zou stemmen met het aantal arbeiders. Als het nodig is kunnen deze gebieden achteraf ook nog worden geoogst. "Dus we hebben wat verliezen, maar je moet prioriteiten stellen en er maar het beste van maken."

"Elke dag is een andere situatie, elke dag is er iets nieuws, elke dag sluit een andere grens of markt en moeten we een nieuwe afzetmarkt vinden. De verenigingen doen de grootste inspanning op het gebied van advies en doen hun best om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg personeel is. Daarom wil ik deze gelegenheid aangrijpen om hen te bedanken voor alles wat ze doen."

Kostprijs €4,50 per kilo
Maar ondanks al zijn inspanningen verwacht Allofs zeker dat sommige percelen dit jaar niet geoogst zullen worden. "Op 24 juni zullen we zien hoe het seizoen verloopt. Er verandert zoveel, dat het onmogelijk is om op dit moment een uitspraak te doen." Voor Pasen hoopt Allofs dat de prijzen iets zullen stijgen, nadat de volumes van vorige week te groot waren en de prijzen te laag. "We hebben een zuivere kostprijs van €4,50 per kilo en de markt is volledig gereguleerd door vraag en aanbod - dus we moeten ervoor zorgen dat we onze kosten dekken." Allofs is niet van de goedkope aanbiedingen: "Er zijn altijd mensen die anderen willen onderbieden. We moeten onze kosten kunnen dekken om de aspergecultuur in Duitsland in stand te houden. Elk jaar is anders, elk jaar is weer spannend, maar dat is ook het aantrekkelijke van de aspergeteelt."

Voor meer informatie:
Franz Allofs
Spargelhof Allofs
Broecksteg 5 
47608 Geldern-Walbeck
Duitsland
+49 0 28 31 / 33 82
mail@spargelhof-allofs.de
www.spargelhof-allofs.de

 

Publicatiedatum: