Problemen in Zuid-Afrikaanse havens blijven grootste uitdaging voor fruitexport

Op basis van recente ramingen ziet het ernaar uit dat de Zuid-Afrikaanse citrussector in 2020 een recordaantal van 143,3 mln dozen citrus naar meer dan 100 verschillende markten zal exporteren. Dit betekent een toename van 13% ten opzichte van de 126,7 mln dozen citrus die het land in 2019 exporteerde. 

Hoewel er binnen de sector sprake is van optimisme heeft de Citrus Growers' Association (CGA) in een verklaring laten weten ook rekening te houden met de uitdagingen waar de sector voor staat en die mogelijk gevolgen kunnen hebben op de uiteindelijke export. Met name de corona-pandemie vormt een nieuwe uitdaging voor exporteurs van verse AGF over heel de wereld. 

"We weten niet wat de gevolgen van deze uitbraak zullen betekenen voor de havens in Zuid-Afrika noch voor verpakkers en transporteurs. Momenteel bestaat er grote onzekerheid over welke sectoren in het land het meest geraakt zullen worden door de huidige virusuitbraak," zegt Barry Landman, een citrusteler uit de buurt van Letsitele. 

De fruitsector maakt zich vooral zorgen over de beschikbaarheid van containers. Justin Chadwick, voorzitter van CGA, heeft zijn bezorgdheid geuit over de omvang van de pandemie in de EU, de voornaamste exportmarkt voor Zuid-Afrikaans citrus. 

Ondanks de pandemie verwacht Landman dat de problemen in de Zuid-Afrikaanse havens, die onder meer voortvloeien uit een verouderde en onbruikbare infrastructuur en onopgeloste arbeidskwesties, de sector de meeste kopzorgen zullen bezorgen. 

"Momenteel is er als gevolg van de Covid-19-uitbraak een enorm sterke vraag naar vitamine C. Dit is een groot voordeel voor onze sector als we onze producten tenminste op tijd kunnen verladen."

 

Bron: farmersweekly.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven