Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Optichting eerste Zuid-Afrikaanse vereniging voor kiwitelers

Lege Europese markt heeft grote aantrekkingskracht op vroege Zuid-Afrikaanse kiwi's

Toen op 15 maart in Zuid-Afrika het seizoen van golden kiwirassen van start ging liep het land een maand voor op alle andere kiwiproducerende landen op het zuidelijk halfrond. 

"In Europa zit men te springen om kiwi's maar heeft men moeite om eraan te komen. De strenge vorst tijdens de bloeiperiode in mei vorig jaar heeft op het noordelijk halfrond geresulteerd in een kleinere oogst golden kiwi's. Toen Zuid-Afrika dit jaar met de afzet begon, was er niets op de markt beschikbaar en dat bood uitstekende kansen en leverde zeer goede prijzen op," zegt Peter Turner, die de teelt van het Italiaanse kiwiras Soreli beheert in Zuid-Afrika. 

"Als mensen hun huiswerk doen dan zijn er meer kansen dan zij denken”
“Jaren geleden voorspelden we dat het mogelijk zou zijn voor Zuid-Afrika om de vroegste speler op het Zuidelijk halfrond te worden en dit jaar begon de sector ongeveer een maand eerder aan het seizoen dan andere landen op het zuidelijk halfrond."

Dit heeft er wel aan bijgedragen dat de luchtvrachttarieven hoger dan gebruikelijk waren voor kiwi's die toen werden verladen, evenals de zeevrachttarieven, waarbij de transittijden, afhankelijk van de bestemming, variëren van 14 tot 30 dagen (Er is ook volop sprake van regionale handel naar bestemmingen als Mauritius en Kenia).  

Hij benadrukt echter wel dat goede inkomsten alleen gegarandeerd zijn voor teeltgebieden waar de juiste rassen worden geteeld, een kwestie waarover de laatste jaren meer duidelijkheid is ontstaan. "Als mensen hun huiswerk doen dan zijn er meer kansen dan zij denken."

Boomgaarden met Soreli-kiwi's in Waboomskraal, Zuidkaap (Foto: Peter Turner)

“We kunnen nog tot eind juni golden kiwi's leveren dankzij de verschillende rijpingsperiodes in het land. White River en Mpumalanga zijn de vroegste regio's. Hier gaat het seizoen medio februari van start en duurt tot eind maart, gevolgd door Grabouw en Waboomskraal in de Zuidkaap, waar het verschil in de oogstperiode voor hetzelfde ras zes weken bedraagt."

Telers denken weleens dat de mogelijkheden voor de Zuid-Afrikaanse sector ophouden bij het openen van het seizoen op het zuidelijk halfrond maar Peter is het hier niet mee eens. 

"Ik denk dat naarmate de tijd verstrijkt en de sector verder groeit en meer zelfvertrouwen krijgt het mogelijk zal zijn om gedurende een langere periode te concurreren. We zijn in staat om kiwi's van uitstekende kwaliteit te leveren omdat we een overvloed aan zonuren hebben in dit land."

Mogelijkheden koelopslag

“Het areaal golden kiwirassen beslaat slechts 150 hectare. De oogst is in een oogwenk voorbij maar is niet voldoende om de afzet op peil te houden en er wordt ook geen fruit in koelhuizen bewaard.

"Sommige golden kiwirassen kunnen vijf tot zeven maanden in koelhuizen worden bewaard, zodat het afzetseizoen verlengd kan worden. Momenteel zijn alle Zuid-Afrikaanse kiwi's geplukt, verpakt en verkocht."

Waar telers volgens hem nog aan moeten werken, is het oogsten onder hetere omstandigheden dan in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland maar toch neemt de kwaliteit jaarlijks toe en is er geld opzij gezet voor post-harvest onderzoek in samenwerking met een aantal exporteurs en de Fresh Produce Exporters' Forum (FPEF). 

Peter meldt dat een aantal van zijn Chinese agenten een zeer sterke vraag naar kiwi's ziet in de afzet via onlineverkoopkanalen in China. Kiwi's bevatten namelijk tweeënhalf keer zoveel vitamine C als sinaasappelen, zegt hij.  

Wat betreft het effect van het coronavirus op de kiwi-export zegt Peter dat de markt zo leeg is dat er in elk geval vanuit Europa een grote aantrekkingskracht zou zijn geweest met of zonder epidemie.

Kiwi-sector verkeert in consolideringsfase
De sector is een periode van consolidering ingegaan in die gebieden waar golden kiwirassen bewezen hebben succesvol te zijn. De aanplant wordt uitgebreid terwijl jonge boomgaarden productief worden, waardoor de beschikbaarheid jaarlijks toeneemt. 

Hoewel Zuid-Afrikaanse kiwi's nog geen toegang hebben tot potentieel lucratieve markten, zoals Japan, Zuid-Korea en Taiwan, hebben zij dit wel tot andere markten in het Verre en Midden-Oosten en Europa.  

"De export naar nieuwe markten zou echter wel gunstig zijn gezien de potentiële groei van de aanvoer en daarom is men begonnen met de oprichting van de eerste Zuid-Afrikaanse vereniging voor kiwitelers, de South African Kiwi Growers' Association," zegt Peter. 

Deze organisatie zal de sector gaan vertegenwoordigen tijdens overleg met de regering maar Peter laat weten dat hij ook graag zou zien dat Zuid-Afrikaanse consumenten wat meer kwaliteit zouden krijgen voor de hoge prijzen die zij momenteel voor kiwi's betalen. 

Voor meer informatie: 
Peter Turner
Variety Innovation B.V. (EU)
Tel: +27 82 894 5938
Email: peter@sorelikiwi.com

Publicatiedatum: