Afzet Spaanse aardbeien stort in

De aardbei is een van de producten waarvan de consumptie is afgenomen tijdens de coronacrisis. Dat heeft te maken met een verandering in het consumptiepatroon en met de lockdownmaatregelen in de Europese landen. De telers en exporteursvereniging Freshuelva stellen vast dat de afzet van Spaanse aardbeien met ongeveer 50% is gedaald tegenover een normaal seizoen.

Volgens de beroepsfederatie Asaja Huelva wordt 80% van de aardbeien geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Duitsland. De vraag is er aanzienlijk geslonken als gevolg van de lockdown. Vooral bederfelijke producten zoals aardbeien en zachtfruit worden minder gekocht. Bovendien wordt er in die landen traditioneel meer zachtfruit geconsumeerd dan in Spanje, waardoor de weerslag op de afzet behoorlijk groot is.

Ook in Spanje daalt de afzet omdat mensen minder vaak per week naar de winkel gaan en daarom kiezen voor minder bederfelijke producten. De sector heeft besloten via de nationale beroepsfederatie Fepex hulp te vragen aan het Spaanse ministerie van Landbouw. Ook het ministerie van Landbouw van de Andalusische Gemeenschap sluit zich aan bij Fepex en vraagt de nationale regering om uitzonderlijke hulpmaatregelen voor de zachtfruittelers.

Het Andalusische ministerie overweegt gevolg te geven aan een voorstel van Freshuelva en Interfresa, de Interprofessionele Vereniging voor de Andalusische Aardbei. Het voorstel houdt een compensatie in voor de niet-geoogste volumes en een herfinanciering van de verplichtingen van de telers zonder bijkomende kosten én met garanties voor de nieuwe leningen die worden aangegaan voor het nieuwe seizoen. Ook vragen beide verenigingen het uitstellen of annuleren van de inkomstenbelasting, bedrijfsbelastingen en sociale zekerheidsbijdragen voor de crisisperiode.

Het ministerie van de Andalusische Gemeenschap onderzoekt ook de vraag van de sector om een hulplijn via het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) of het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Het heeft eveneens aangekondigd een promotiecampagne ter bevordering van de consumptie van zachtfruit op te zetten.

De provincie Huelva is voor de aardbei het grootste teeltgebied in Europa, de grootste exporteur ter wereld en genereert bij de oogst 100.000 banen.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven