Coronavirus legt kwetsbaarheid van de wereldwijde voedselvoorziening bloot

Sinds het begin van de coronaviruscrisis, die inmiddels een globale dimensie heeft aangenomen, is de grootste zorg voor de bevolking de voedselvoorziening geweest. Ook al sturen regeringen geruststellende berichten de wereld in, toch heeft de pandemie duidelijk de kwetsbaarheid van het wereldwijde voedselsysteem blootgelegd.

De realiteit is dat de Europese landen buitengewoon afhankelijk zijn van buitenlandse markten en voedselimport. Maar daar houdt het niet eens bij op, want de binnenlandse productie is immers gebaseerd op arbeid van buitenlands personeel, vaak tijdelijk en nu zelfs onmogelijk vanwege de sluiting van de grenzen. De fruitoogst belooft een moeilijke bevalling te worden, waaruit nog maar eens blijkt dat het Europese voedselsysteem fors blootgesteld is aan gevaren en tegenslagen.

Bijna een kwart van de werknemers die aangesloten zijn bij het Spaanse sociale zekerheidsstelsel sectie landbouw heeft de buitenlandse nationaliteit. In sommige provincies, zoals Huelva, Almería, Murcia of Albacete, stijgt dat percentage tot 40%. In bepaalde gebieden en oogstcampagnes komen 90% van de seizoensarbeiders uit andere streken of landen. Zo ook in Duitsland waar door de sluiting van de grenzen de oogst van aardbeien en asperges in gevaar komt.

Anderzijds is de import gebaseerd op goedkope brandstof, waarbij voedingsmiddelen een gemiddelde afstand van 5.000 km afleggen voordat ze in de schappen terechtkomen. Misschien denkt men daarbij direct aan tropisch fruit, maar laten we niet vergeten dat dit segment maar een klein aandeel heeft in de totale Europese voedselimport. Steeds vaker komt traditioneel lokaal voedsel van ver weg (kikkererwten, linzen, tarwe, sinaasappelen, appelen, druiven, meloenen, enz.). In de afgelopen 10 jaar is de Spaanse import van voedsel met 66% gegroeid.

Stel je voor dat we ons in Barcelona bevinden en er in de winkel vier voedingsproducten kopen: appelen, druiven, rijst en aardappelen. Die producten hebben gezamenlijk bijna een reis om de wereld gemaakt (39.000 km), terwijl elk van deze producten ook geteeld wordt in een straal van minder dan 100 km.

Misschien is dit het moment om het debat weer aan te wakkeren en ons af te vragen of ons huidige systeem gebaseerd op globalisering wel veilig is. Lokale voedselsystemen, gebaseerd op nabije en lokale markten, zijn veerkrachtiger en zijn ook essentieel om de doelstelling van voedselzekerheid te bereiken. Daarenboven dragen ze bij aan de bestrijding van de klimaatverandering.

Wanneer deze crisis ten einde is, zullen vele zaken veranderen. Een daarvan is misschien het herwinnen van de voedselsoevereiniteit door in te zetten op lokale voedselsystemen.

Bron: nuevatribuna.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven