Europese richtlijn om het vrije verkeer van seizoensarbeiders te waarborgen

Fepex, de Spaanse federatie van telers en exporteurs van groenten, fruit, bloemen en planten en haar leden telers- en exporteursverenigingen van de steenfruitsector Afrucat, Afruex, Apoexpa, Asociafruit, Aeamde, Apeph, Fedefruta en Excofrut hebben de alarmbel geluid naar aanleiding van het gebrek aan tijdelijke arbeidskrachten vanwege de coronacrisis. Ze hebben hun bezorgdheid geuit bij het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Binnenkort zijn er immers veel handen nodig in Andalusië, Murcia, Extremadura, Aragón en Catalonië voor het uitdunnen en voor de pluk. De federatie heeft enkele voorstellen gedaan waaronder het vrije verkeer van arbeidskrachten over het gehele Spaanse grondgebied.

Tegelijkertijd heeft de Europese Commissie op maandag 30 maart nieuwe praktische adviezen gegeven om ervoor te zorgen dat mobiele werknemers in de EU, met name zij die werken in beroepen die cruciaal zijn om de coronapandemie te bestrijden, hun werkplek kunnen bereiken. Daartoe behoren ook de werknemers uit de AGF-sector.

In de mededeling getiteld “Coronavirus: Commissie presenteert praktische adviezen om vrij verkeer van cruciale werknemers te waarborgen” worden de lidstaten verzocht informatie uit te wisselen over hun verschillende behoeften op technisch niveau in de AGF-branche en specifieke procedures vast te stellen om een vlotte doorgang te waarborgen voor de seizoensarbeiders en zo het tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de crisis aan te pakken.

De Commissie legt uit dat seizoenarbeiders in bepaalde omstandigheden cruciale functies vervullen, namelijk bij het oogsten, planten en verzorgen van het gewas. In dergelijke situaties moeten de lidstaten deze arbeidskrachten als cruciale werknemers behandelen en de werkgevers inlichten over de noodzaak om te voorzien in een adequate bescherming van de gezondheid en de veiligheid.

De door de Europese Commissie gepubliceerde richtlijn bevat een lijst van cruciale beroepen waarvan de werknemers zich vrij moeten kunnen blijven bewegen in de EU. De lijst is niet limitatief en noemt naast medewerkers in de gezondheidszorg en personen werkzaam in de levensmiddelensector onder andere ook de werknemers in de transportsector.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven