Afrupro enthousiast over Maluma avocado

Avocado retailhandel erg goed maar groothandelsmarkten ingezakt door horecasluitingen

"Als ik het zou mogen bepalen, dan zou ik mijn telers vertellen dat ze altijd avocado's met de maat 16 en 18 moeten kweken," zegt Simon Tattersall, directeur van Afrupro, "want dat is goed voor 50% van de vraag onder onze Europese klanten. Maar om dit voor elkaar te krijgen, kun je niet gewoon productie draaien. De Maluma cultivar komt het dichtste in de buurt om dergelijke resultaten te krijgen."

De kenmerkende knobbelhuid en de kleine pit van de Maluma avocado

Maluma versus Hass
Afrupro’s grootste klant in Europa is de afgelopen twee jaar begonnen met het maken van onderscheid tussen Maluma en Hass en heeft nu voorkeur voor de eerste soort. "Ik heb de cijfers bestudeerd en ik kom tot de conclusie dat de Maluma variëteit de beste marketingopbrengst biedt."

"Op dit moment is de handel, een mix van Maluma en Hass, zeer goed, zowel lokaal als overzee (Europa en het Midden-Oosten). De export van Greenskins voor de retail levert nog steeds rendement op, maar dat is te danken aan een verzwakte Rand, bijna R20 tot één euro. De Greenskins-markt is weliswaar nog steeds stabiel, maar deze loopt wel terug, omdat de markt voor Greenskins in eigen land verzadigd is."

In de groothandel zien ze echt het effect van het coronavirus, zowel lokaal als overzee. "Groothandelsmarkten zijn net spooksteden met restaurants die hebben moeten sluiten en het effect op de groothandelsvraag is verschrikkelijk. Je wilt je fruit daar nu echt niet naartoe sturen."

De vernieuwde Afrupro-verpakking (foto's geleverd door Afrupro)

Hoogste rendement met Maluma
Vorig seizoen werden er 540.500 dozen van 4 kg Maluma geëxporteerd en de exportprognose bedraagt iets minder dan 900.000 dozen in drie jaar tijd.

"Je moet bepalen welk deel van je gewas het hoogste rendement oplevert." Bij Afrupro spreken de cijfers duidelijk taal: vorig jaar bestond 37% van de opbrengst uit avocado’s met de maten 16 en 18 en 14% met maat 14. Andere cultivars met donkergroene schil leverden 31% met maten 16 en 18 op, met een piek in kleinere maten.

Duurzaam rendement later in het seizoen
Een andere kwestie die Simon aanhaalt is de aanvankelijke veronderstelling dat Maluma een vroege cultivar is. "Maar een handelaar moet zich niet laten misleiden door vroege volwassenheid." Op het recente Maluma symposium presenteerde Simon hun resultaten waaruit blijkt dat later in het seizoen, van week 21 tot week 32, 2019, Maluma een hogere opbrengst had dan het seizoengemiddelde (R19,07 of 0,97 euro), met een piek in week 26 op R30,39 of 1,50 euro.

Lang schapleven
"Het meest kritieke is dat je een mentale verschuiving moet maken als je een verpakker, een handelaar of een rijper bent: je kunt Maluma niet behandelen zoals je andere cultivars zou behandelen. Je kunt geen Hass-protocol toepassen op Maluma en verwachten dat het succesvol zal zijn. Als je de juiste protocollen toepast op Maluma en je niet bezuinigt, zul je geweldige resultaten behalen."

"De retailhandelaren zijn vooral blij met het volgende: als de voorgeschreven protocollen tot op de letter worden gevolgd, kan de uiterste verkoopdatum van Maluma meer dan 35 dagen bedragen, zonder dat het vruchtvlees of de schil wordt aangetast. De achteruitgang begint zich in ongeveer 40 dagen na de uiterste verkoopdatum af te tekenen op 4 tot 6°C. Het klinkt als een kleinigheid, maar het is van groot belang voor de lange termijn."

Voor meer informatie:
Simon Tattersall
Afrupro
+27 81 477 8444
simon@afrupro.co.za
www.afrupro.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven