Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GinaFruit: te kort aan arbeidskrachten grootste uitdaging

Lage prijzen op de bananenmarkt maar Ecuador blijft gestage volumes exporteren

Ecuador is een van de grootste leveranciers van bananen ter wereld, en terwijl het totale aantal COVID-19-gevallen in Ecuador nog niet erg hoog is, heeft de tuinbouwsector de gevolgen van de pandemie wel gevoeld. Deze problemen zijn vooral te wijten aan een tekort aan arbeiders, waardoor de transporten vertraging hebben opgelopen.

Hugo Castro, CEO van GinaFruit: "De mobiliteit is beperkter geworden, maar gelukkig kunnen we nog steeds blijven werken. Het is moeilijk, maar het gaat en we kunnen onze orders verwerken. De logistiek is een uitdaging geweest, maar dat komt niet door daadwerkelijke infecties, maar eerder door paniek en angst onder de mensen."

Tekort aan arbeidskrachten
GinaFruit heeft, net als andere bananenproducenten en AGF-bedrijven in Ecuador, te kampen met een tekort aan arbeidskrachten. "Arbeid is een uitdaging voor ons geworden. Mensen zijn bang om te komen werken omdat ze niet besmet willen raken. Er zijn niet zoveel vrachtwagens die het product naar de havens brengen, omdat er elke dag minder en minder chauffeurs beschikbaar zijn. Tot nu toe was het grootste effect de vertraging in de transporten. Hier in Ecuador is het product naar de haven gebracht, maar als de lading in de plaats van bestemming is aangekomen, duurt het langer om het product gelost te krijgen. We hebben overuren gemaakt, zelfs in het weekend, om de zendingen op tijd naar de schepen te krijgen om deze vertragingen te compenseren."

Castro benadrukt dat, terwijl er angst bestaat onder de mensen en de werknemers voor het oplopen van het coronavirus, het bedrijf alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen neemt en beschermingsmateriaal levert om de veiligheid van zijn werknemers te garanderen. "We hebben ook bonussen ingesteld om de werknemers te stimuleren om te blijven werken. De Ecuadoraanse regering heeft daarbij geholpen om de tuinbouwsector zo soepel mogelijk te laten draaien."

Lage prijzen spotmarkt
Deze tijd van het jaar is traditioneel de tijd waarin de prijzen voor de bananen het hoogst zijn, maar momenteel zijn de prijzen lager dan normaal. "Voor de spotmarkt is de prijs lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Dit komt door de wereldwijde situatie rond de pandemie, mensen nemen minder risico's en importeurs laden geen extra product in boven wat ze zeker zullen verkopen."

Hoewel de marktprijzen op dit moment laag zijn, wijst Castro erop dat de economische schade en de sociale gevolgen die kunnen optreden als gevolg van het niet oogsten van het fruit veel erger zouden zijn. "Bananen moeten op het juiste moment worden geoogst en kunnen niet lang worden bewaard. Dus moeten we doorgaan, doorgaan met oogsten en verschepen om te voorkomen dat de markten leeglopen."

Sterke retailvraag
Hoewel de markt lage prijzen kent, is de vraag naar bananen op dit moment stabiel. "De paniekaankopen duurden 2 tot 3 weken en de vraag was in deze periode erg groot. Maar zelfs nadat de paniekaankopen zijn afgenomen, is de vraag gestaag hoog gebleven. De groothandelsvraag is aanzienlijk gedaald, maar de toename van de retailvraag heeft dat tot nu toe goedgemaakt", zegt Castro.

"Er zijn verschillende gewoonten, afhankelijk van het land. Landen in Europa en Noord-Amerika zijn zeer kleinschalig, dus hun vraag is stabiel, maar veel andere landen, zoals die in het Midden-Oosten, zijn veel meer gebaseerd op de groothandel en hebben moeite om aan de vraag in het land te voldoen, omdat de hele groothandelsmarkt is ingezakt. China kwam verrassend genoeg zeer sterk terug, nadat het land zich weer openstelde en veel bananen bestelde."

Valutadevaluatie
Veel valuta's zijn sinds de uitbraak in waarde gedaald en dit heeft de markt nog ingewikkelder gemaakt. "Veel landen, zoals Rusland, hebben een grote devaluatie van hun munt gezien. In Ecuador hebben we de dollar, dus dat betekent dat het voor veel landen duurder is geworden om ons product te kopen."

Teamwork in de toeleveringsketen
De tekorten op het gebied van arbeid hebben ook indirecte gevolgen voor de tuinbouwsector. "De juiste vraag op dit moment is wie wel en wie niet kan laden. We hebben ook wat tekorten in ons verpakkingsmateriaal omdat er niet genoeg arbeiders zijn die het produceren. We hebben echter gezien dat iedereen bereid is zich aan te passen in deze moeilijke tijden. Importeurs zijn zeer begripvol als hun normale verpakkingsmaat nu niet beschikbaar is en over het algemeen is er veel teamwork geweest tussen iedereen in de toeleveringsketen. Ik zou zeggen dat het een grote overwinning is dat alles blijft bewegen zoals het is. Ook al is het nu een worsteling, ik ben erg optimistisch over de situatie. De echte helden op dit moment zijn alle werknemers die de tuinbouwsector in beweging houden", besluit Castro.

Voor meer informatie:
Hugo Castro
GinaFruit
+593 999423369
gerencia@ginafruit.com.ec
www.ginafruit.com.ec 

Publicatiedatum: