Canada heeft behoefte aan aardappelrassen die bestand zijn tegen klimaatverandering

Nu klimaatverandering een steeds grotere rol speelt in de Canadese landbouwsector, is het vinden en ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen die geschikt zijn voor hogere temperaturen één van de doelstellingen van de onderzoekers van Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC). Aardappelen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het koele klimaat in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte en onderzoekers hebben wilde rassen al vaak onderzocht op zoek naar kenmerken die gewenst zijn in Noord-Amerikaanse rassen maar wat gebeurt er als het steeds warmer wordt? 

Xiu-Qing Li van AAFC in Fredericton stelde vast dat de warmere zomers zorgen voor hittestress bij Canadese aardappelgewassen. Hij bestudeerde de rassen die momenteel in Canada worden geteeld om  te bepalen welke het best bestand waren tegen hitte. Hij hoopt ook om de genen die hiervoor verantwoordelijk zijn te kunnen identificeren om ze te kunnen verwerken in toekomstige rassen, via genetische kruisingen of directionele mutatie. 

"Klimaatverandering vormt op termijn een bedreiging voor de teelt van aardappelen, hoewel sommige rassen beter tegen hitte bestand zijn dan andere," legt Li uit. "We willen aardappelen blijven telen maar we moeten rassen gebruiken die bestand zijn tegen hittestress."

Li haalt gegevens van Statistics Canada aan waaruit blijkt dat in 2016 de aardappeloogst in Ontario 17,2% lager was dan in het seizoen 2015. Een dalende trend kan de aardappelproductie in Canada flink in de weg zitten en mogelijk zelfs een probleem voor de voedselzekerheid vormen aangezien de bevolking wereldwijd steeds verder toeneemt. Als de aardappelproductie overal ter wereld een soortgelijke daling van de opbrengsten doormaakt, dan komt de toekomst van dit voedzame gewas in het geding. Het onderzoek van Li is gericht op het voorkomen van een mogelijke crisis.  

Telers weten dat het ontwikkelen van nieuwe rassen wel tien jaar of langer in beslag kan nemen en gezien de voorspelde stijging van de temperatuur met twee graden zullen veredelaars nu moeten gaan werken aan rassen die beter bestand zijn tegen hitte. 

 

Bron: potatoesincanada.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven