Druivenoogst kan niet verpakt of getransporteerd worden

Virus doet hoop Indiase exporteurs op 40.000 ton geoogste druiven verdampen

De 21-daagse lockdown in India blijkt een geval van zure druiven voor de druivensector in Maharashtra te zijn. De staat Maharashtra is het grootste druiventeeltgebied in het land. Momenteel hebben de producenten bijna 40.000 ton druiven op voorraad, die meer dan 30 procent van de export bedragen. Maar het is onmogelijk om de druiven te verwerken of te transporteren te midden van de uitbraak van het coronavirus. Door de lockdown is er een tekort aan arbeiders en vrachtdiensten, waardoor de druiven niet meer geëxporteerd kunnen worden.

"Er is geen transport mogelijk," zegt Samir Kotak, eigenaar van Fresh grapes India. "En daarbij, de druiven liggen in de pakhuizen zonder enig middel om ze te conserveren, omdat er niemand is om deze taak op zich te nemen. Er was al een dip in het bedrijf en toen kwam de pandemie om de situatie nog erger te maken. De export is gedaald ten opzichte van het vorige boekjaar."

In 2018-2019 exporteerde de staat Maharashtra 90.000 ton druiven, terwijl dit jaar er slechts 75.000 ton is geëxporteerd. Landen als Duitsland, het VK, Nederland en Ierland waren enkele van de grootste importeurs van Indiase druiven, maar door de coronaviruspandemie is de vraag naar druiven op de internationale markt ook gedaald.

"Wij exporteren altijd grote partijen naar Europese landen. Maar door de virusuitbraak is de handel geblokkeerd. Omdat bijna de helft van Europa op dezelfde manier onder lockdown staat, zijn we ook niet in staat om zaken te doen."

Eerder, in november 2019, zorgden onverwachte regen- en hagelbuien in de noordelijke en westelijke delen van Maharashtra nog voor veel schade in verschillende wijngaarden. De telers en producenten klampten zich echter vast aan de hoop dat ze hun verliezen in de zomer zouden kunnen herstellen, maar gezien de onzekerheden die de pandemie met zich meebracht, zijn de vooruitzichten grimmig.

Ook de uientelers en -producenten kampen met dezelfde problemen. De uitzonderlijke regenval in november vorig jaar heeft in de hele staat tot enorme oogstverliezen geleid. Hierna is de Indiase uienexport opgeschort, om de voorraden in het land zelf op peil te houden. Vanaf 15 maart zou de export worden hervat, maar de uitbraak van het coronavirus heeft dit besluit op de helling gezet.

Bron: FreePressJournal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven