Belgische fruittelers over nachtvorst en de coronacrisis

"Sommige percelen hebben 20 tot 70% vorstschade opgelopen"

Tholen – Naast de huidige coronacrisis wacht de fruittelers nog een andere uitdaging: nachtvorst. In de afgelopen nachten heeft het flink gevroren en ook deze week zijn er koude nachten voorspeld. De Belgische fruittelers maken alvast de balans op nadat de eerst meldingen van schade binnendruppelen.

Vergro
“Gisterenmiddag hebben we een rondje gedaan over de percelen en we zagen tamelijk veel bevroren bloesem in de peren. Gelukkig kunnen we dat bijsturen, maar voor appels ziet het er niet rooskleurig uit”, vertelt David Bamps van Vergro. “Sommige percelen hebben 20 tot 70 procent schade opgelopen, afhankelijk van de ligging en de variëteit. Voor de komende dagen is het nog bang afwachten, omdat we nog altijd vorst verwachten.”

Ook de export van de appelen en peren zit momenteel in vrij zwaar weer vanwege de coronacrisis. “Toen enkele weken het coronavirus losbarstte in Italië namen de bestellingen wat terug, dat zagen we ook toen het virus België en Spanje trof. Toen Engeland en India vorige week in lockdown ging, namen ook die bestellingen af”, zegt Geert Schoofs van Vergro. “Gelukkig herstelt de situatie zich vrij snel, maar het virus heeft toch negatieve gevolgen voor de export. Het is zeker niet makkelijk en de vooruitzichten zijn vrij onzeker.”

Woutersfruit
“Er is nog vorst voorspeld dus het is moeilijk om nu al de balans op te maken. We zien dit jaar wel dat de beregening vanwege de wind niet zo goed zijn werk heeft kunnen doen als andere jaren. Ook de kersentelers die met vuurpotten werken schijnen last te hebben gehad van de wind, waardoor de warmte niet bleef hangen”, vertelt Kris Wouters van Woutersfruit. “Hoeveel schade er is aangericht, is nog moeilijk te zeggen. Ik verwacht dat de Jonagold vrij veel schade heeft opgelopen. Veel percelen hebben een beurtjaar waardoor er minder bloemen zijn en deze ook een stuk minder sterk zijn, dus ik vrees vrij veel schade. Echter is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken.”

“De export van de appelen en peren loopt momenteel wel door, maar het gaat vrij moeizaam. Er zijn gelukkig niet meer zo veel peren, dus als de export gelijkmatig door blijft lopen zie ik het wel goed komen. De verre export daarentegen verloopt zeer stroef en het is onduidelijk hoe de vraag zich de komende periode gaat ontwikkelen. We kunnen de komende tijd alleen maar afwachten”, besluit Kris.

Wolfcarius Fruit
“Als we naar de bloemen kijken zien we redelijk wat schade aan de Jonagold en Boskoop. Ook Conference heeft wat schade opgelopen, maar dat kunnen we nog wel redden”, stelt Stephan Wolfcarius van Wolfcarius Fruit uit Markegem. “Door de zware oogst van vorig jaar zijn de bloemknoppen iets zwakker, waardoor ze extra gevoelig zijn voor vorst. Toch zien we hoog in de boom gelukkig niet veel schade. Het is te hopen dat we mooi weer krijgen tijdens de bloei, zodat het fruit dat overblijft goed kan groeien.”

Broer Yves, die over de verkoop gaat , heeft een dubbel gevoel tijdens deze coronacrisis. “De binnenlandse afzet draait erg goed. Op bepaalde momenten nemen bepaalde afnemers zelfs het dubbele af, aan de andere kant vallen de marktkramers weer weg. Ook de export wordt moeilijker en de vooruitzichten zijn vrij onzeker. Het ene vangt het andere niet op. De klasse 2 peren die naar Frankrijk gaan hebben het moeilijk. De bestellingen nemen wat af, maar voor de rest valt het allemaal wel mee. We mogen best tevreden zijn gezien de situatie, maar we hopen dat het snel voorbij is.”

Voor meer informatie:
Geert Schoofs & David Bamps
Vergro
+32 (051) 48 90 76
geert.schoofs@vergro.com  
www.vergro.com   

Kris Wouters
Woutersfruit
+3211586190
+32475283696
kris@woutersfruit.be  
www.qtee-pear.com   

Yves & Stephan Wolfcarius
Wolfcarius Fruit
+32 51 63 40 91
+32 476 38 76 04
info@wolfcariusfruit.be    
www.wolfcariusfruit.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven