Intec denkt aan een app om telers en seizoensarbeiders aan elkaar te linken

Handentekort in de AGF-sector is een probleem in alle EU-landen. Volgens berekeningen van Intec, de Europese Stichting voor Innovatie en Toepassing van Technologie, is er in Spanje een tekort van 160.000 tijdelijke arbeidskrachten in de AGF-sector. In mei en juni moet dat cijfer zelfs verdubbeld worden. Intec werd in 2017 opgericht in Córdoba met de steun van 25 grote bedrijven en heeft als doel technologische innovaties te bevorderen bij bedrijven uit de voedselwaardeketen.

Op dit moment is het tekort heel voelbaar bij de oogst van zachtfruit, aardbeien, asperges en snijbloemen. Zo zijn bijvoorbeeld hele aspergeoogsten verloren gegaan dit seizoen door handentekort. De tijdelijke arbeidskrachten zijn meestal buitenlanders maar die konden nu het land niet in omdat de grenzen dicht waren.

Intec heeft daarom de ontwikkeling voorgesteld van een gratis mobiel platform om op internationale schaal telers te linken aan potentiële tijdelijke arbeidskrachten.

Een app die vraag en aanbod op elkaar afstemt
Vanuit het ondersteuningsplatform #agrifoodbeatscoronavirus heeft Intec een campagne gelanceerd om een mobiele app met een internationale reikwijdte te maken. Het doel is in de eerste plaats om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, hoewel andere functies op termijn niet uitgesloten worden.

De stichting is op zoek naar vrijwillige ontwikkelaars met kennis van Javascript, HTLM5, Nodets, React of Fullstack. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website van Intec. De stichting meldt dat in een werkvergadering met verschillende telersverenigingen het handengebrek naar voren kwam als het meest prangende probleem bij de voedselvoorziening en de export van groenten en fruit.

Een andere optie die een oplossing kan bieden voor het gebrek aan arbeidskrachten is de activering van tijdelijke werklozen uit andere sectoren. De horeca komt bijvoorbeeld in aanmerking, ook al moet rekening gehouden worden met de verschillen in salaris en type werk. Zo is het werk op de velden doorgaans fysiek zwaarder dan in de horeca.

Bron: ecomercioagrario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven