Meloenenexport uit Costa Rica neemt duikvlucht

De export van meloen en watermeloen uit Costa Rica neemt een duikvlucht vanwege de verspreiding van het coronavirus in Europa. Fruithandelaar Agustín Penón vertelde het dagblad Diario Extra dat de vraag drastisch is gedaald en dat daarenboven de betalingen vertraging oplopen door liquiditeitsproblemen bij de kopers.

Sommige importeurs hebben al laten weten niet zeker te zijn al het product te kunnen afzetten op de Europese markten. Veel telers hebben daarom besloten de oogst even stil te leggen. Naar schatting zal tussen de 20% en 25% van de teelt verloren gaan, wat overeenkomt met een areaal van 1.100 hectare.

Penón zei dat zijn bedrijf zoveel mogelijk jobs zal proberen te behouden, maar dat de zaak intussen en tot nader order gesloten is. Op dit moment is zijn grootste zorg de inning van de achterstallige betalingen.

“We zijn anderzijds uiteraard heel begripvol. De vraag naar watermeloen daalde met 30% en die naar meloen met 40% tot 50%. Costa Rica heeft iets meer dan 5.300 hectare meloen en watermeloen voor de export, wat neerkomt op ongeveer 7.500 containers”, legde hij uit.

Rogis Bermúdez, de voorzitter van de Nationale Productie Raad (CNP), legde uit dat er ook van overheidswege gepoogd wordt toch nog een afzetmarkt te vinden voor de oogst. Zo wordt bijvoorbeeld openbare instellingen gevraagd om meloen en watermeloen te kopen. Dat kan een steentje bijdragen. Ook wordt gedacht aan gevangenissen, ziekenhuizen en de ordediensten. “We hebben een speciale afdeling die zich daar nu mee bezighoudt”, zei hij.

Bron: diarioextra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven