"De vraag naar groene asperges is flink gedaald maar we blijven werken"

Groene asperges ontspringen de dans niet in deze coronacrisis. De vraag ernaar is flink gedaald vanwege de uitbreiding van de pandemie en de lockdown maatregelen in bijna elk Europees land. Ondanks alles blijven Spaanse telers en exporteurs actief, net nu de volumes het omvangrijkst zijn.

"De bestellingen hebben een duikvlucht genomen, maar we blijven asperges steken en houden de afzet gaande", zegt José Antonio Gómez, de voorzitter van de telersvereniging Espárrago de Granada.

"Dit jaar zijn we al in februari begonnen met het steken van asperges, veel eerder dan normaal. Totdat het aantal coronavirusbesmettingen in Europa omhoogschoot, hebben we een redelijke afzet gehad. Maar nu de consument in huis zit opgesloten en niet elke dag naar de winkel gaat, zit er geen lijn in de verkoop meer."

Volgens de voorzitter ligt de omzetdaling vooral aan het feit dat de asperge geen commodity is, maar eerder een luxeartikel. De consument kiest ervoor zijn winkelmandje te vullen met goedkopere basisproducten zoals tomaten of aardappelen.

Normaal gesproken is er in deze tijd van het jaar meestal veel product beschikbaar en de Paasvakantie is traditioneel de beste periode voor de afzet.

"De prijzen vallen niet echt mee, maar anderzijds liggen ze ook niet heel laag. Het is het consumptieniveau dat niet goed is. Dit jaar wordt de Goede Week geen mooie week voor de asperge. Nog een geluk dat de relatief lage temperaturen en de vele bewolkte dagen de teelt hebben vertraagd. Nu steken we om de andere dag in plaats van elke dag", legt José Antonio Gómez uit.

"Over het algemeen hebben we een goede oogst dit jaar en we doen er alles aan om zoveel mogelijk product af te zetten, want het inkomen van veel families in de provincie Granada hangt af van de asperge. Gelukkig zijn Peru en Mexico al bijna van de markt verdwenen en geeft de consument de voorkeur aan Europees product. Ook zien we niet veel Italiaanse asperges in Europa. Italië, als meest getroffen land in Europa door deze pandemie, heeft meer problemen met de export van zijn producten en ook daar is het handentekort, net als in vele andere Europese landen, duidelijk voelbaar", besluit de voorzitter van Espárrago de Granada.

Voor meer informatie:
José Antonio Gómez Aguilera
Espárrago de Granada, S.C.A.
Tel: +34 958513061 (Spanje)
Mob: +34 658770678
joseantonio@esparragodegranada.es
www.esparragodegranada.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven