Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andres Ribas van Oosterom (FruitOne Europe) blikt vooruit op overzees citrusseizoen

"Enorme vraag naar citrus maar het aanbod ligt aan de ketting"

Tholen - Aan de vooravond van het citrusseizoen van het zuidelijk halfrond zijn de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus nu al aanzienlijk. "De verschillende lockdowns hebben sociaal, financieel en economisch grote gevolgen. De vraag naar Vitamine C in het algemeen en Citrus in het bijzonder is gigantisch, maar tegelijkertijd ligt het aanbod aan de ketting vanwege logistieke uitdagingen, zijn de kosten hoger en zullen de prijzen ook een stuk hoger uit gaan vallen", verwacht Andres Ribas van Oosterom, MD van FruitOne Europe.

"Er zijn industrieën die bijzonder geraakt zijn, zoals onder andere de olie, luchtvracht, horeca en toerisme. De tekorten in de containers zijn nog steeds een groot issue, dus het is even afwachten op containers die op tijd terug uit China moeten komen. . Verder is de beschikbaarheid van transport wel een issue. Er zijn minder chauffeurs beschikbaar en tegelijkertijd worden zij bemoeilijkt in hun basisvoorzieningen zoals waar ze onderweg moeten eten. Daarnaast zijn de vertragingen aanzienlijk voor wat betreft inspectiepunten", constateert Andres.

"Verder is arbeid wereldwijd een issue, zowel voor kantoorpersoneel als mensen in de oogst, verpakking en logistiek. Persoonlijk vind ik dat er veel wordt gesproken over 'heroes' in de gezondheidszorg, veiligheidsdiensten agenten en zelf vakkenvullers in de retail, maar ook de voedselproductie zit in de eerste lijn. In Zuid-Spanje hoor je nu al van onder andere het zachtfruit dat op plekken niet wordt geoogst vanwege een tekort aan personeel. Laat staan dat er niet genoeg gezaaid gaat worden voor de nieuwe producten met een korte levenscyclus. Als de productie wegvalt, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Door alle protocollen wordt de hele teelt, logischerwijs, geremd. Daarbij is in de pakstations het begrip 'social distance' actueel. Het besmettingsrisico is met veel medewerkers in een pakhuis nou eenmaal groot."

"Daarbij zie je nu door de lockdown in veel landen dat zaken als post-harvest minder aandacht krijgt en daardoor de voorbereidingen van de nieuwe oogst vertraging oplopen. Dat kan veel impact hebben en ook de toekomstige seizoenen beïnvloeden", betoogt Ribas. "Ook de wisselkoersen zijn geraakt. De valuta in eigenlijk alle 'developing countries' zijn verzwakt. Dat geldt onder meer voor de Zuid-Afrikaanse rand, de Argentijnse peso en de Peruaanse sol. Ook de dollar is ten opzichte van de euro in de laatste week verzwakt. Dit raakt productielanden hard. Zij kunnen de export eigenlijk niet stoppen en hebben een sterke munt nodig."

"Verder zien we een duidelijke verandering in het consumptiepatroon. Iedereen is massaal schoonmaakproducten, pasta's en conserven aan het inslaan, maar als we nu naar China kijken, wordt daar een aanzienlijke groei geconstateerd in de productgroepen zuivel, groenten en met name fruit. Vooral  de langer houdbare soorten, zoals aardappelen, gember, knoflook en citrus, zijn enorm in trek. De korter houdbare producten lijden meer onder de langere logistiek en ook in de high value products is de afzet nu rustiger", constateert Andres.

Hij verwacht dan ook de komende tijd een blijvend grote vraag naar citrus. "Voor wat betreft het noordelijke citrusseizoen werd er al een korter seizoen verwacht en de extra consumptie zal dat alleen maar versnellen. Met de huidige lockdowns op het zuidelijke halfrond zal het gat alleen maar groter worden. Het aanbod is weliswaar goed, maar de vraag is groot - ook lokaal - en de logistieke problemen zullen niet minder worden. Supermarkten zijn bijna het enige overgebleven kanaal geworden. Ook de daghandel is momenteel veelal op de leveringen aan de supermarkten gericht. De programma's nemen alleen maar toe, maar het is wel moeilijk om de levertijden te garanderen", aldus de MD directeur van het overzeese verkoopkantoor van FruitOne.

"Wij hebben de eerste binnenkomsten van Star Ruby-grapefruit uit Zuid-Afrika en citroenen uit Argentinië en gepland in week 18. De Minneola's uit Peru arriveren in week 24, de Tango's uit Zuid-Afrika en Peru in week 26 en vanaf week 29 krijgen we Valencia's uit Zuid-Afrika en Argentinië binnen. Tegelijkertijd zullen we ook andere citrussoorten binnenkrijgen. Vanuit het noordelijk halfrond wordt een schaarste aan mandarijnen in week 17/18 verwacht, zal grapefruit vanaf week 18/19 schaars zijn en worden er op de Spaanse citroenenmarkt waar nu de omschakeling naar de Verna-citroenen plaatsvindt na drie grote stormen sowieso meer grote maten verwacht en zal de kwaliteit en houdbaarheid duidelijk lijden."

"Al met al is de impact van het virus op de hele AGF-sector groot. We nemen als grote producent op het zuidelijk halfrond onze verantwoordelijkheid door de nieuwe protocollen zeer serieus te nemen en er alles aan te doen om de aanvoer en tekorten op de Citrusmarkt in te vullen. Daarvoor zoeken we nu onder meer naar creatieve, logistieke mogelijkheden om het Citrus tijdig bij de consument te krijgen", besluit Andres.

Voor meer informatie:
Andres Ribas van Oosterom
Fruitone Europe 
Bahialaan 100,
Rotterdam, NL
T: +31 107 630 330
mail@fruitone-europe.com  
www.fruitone-europe.com