Onzekerheid over seizoenarbeiders bij Scandinavische telers: dure of helemaal geen oogst

Veel Scandinavische groenten- en fruittelers zitten in onzekerheid door de coronacrisis. Er is vooral twijfel of ze straks over genoeg (vaak Oost-Europese) seizoenarbeiders kunnen beschikken. In Denemarken vrezen groententelers, ongeacht of de seizoenarbeiders kunnen komen, voor een dure oogst vanwege extra hygiënemaatregelen. In Noorwegen twijfelen aardbeientelers of ze überhaupt wel moeten telen dit seizoen.

Denemarken
Groententeler Jacob Brejnholt Jacobsen van familieteeltbedrijf Torup Bakkegaard og Orelund op Funen: “Het is één ding om de seizoenarbeiders hierheen te krijgen, maar als ze kunnen komen, brengt het een hoop rompslomp mee. We zijn bezorgd en weten zeker dat we in ieder geval een dure oogst gaan krijgen.”

Torup Bakkegaard og Orelund is een van de grootste groententeeltbedrijven van Funen en Jacobsen beschikt ieder jaar over honderden seizoenarbeiders, vooral uit Slowakije en Roemenië, die gespecialiseerd zijn en effectief werken. Maar gelukkig voor Jacobsen is er nog tijd. Rond 1 mei begint de oogst met de eerste asperges die gestoken moeten worden: “Pas dan heb ik echt mensen nodig, maar het duurt nog even en er kan veel gebeuren in die tijd. Voorlopig slaap ik nog rustig.”

Jacobsen heeft de seizoenarbeiders het hardst nodig in juli in het hoogseizoen. Er is dus nog voldoende tijd voor de Deense regering en de EU om oplossingen te vinden. Toch denkt Jacobsen dat áls de seizoenarbeiders Denemarken in mogen, hun verblijf ongetwijfeld samengaat met veel hygiëneregels: “Misschien moeten ze eerst wel 14 dagen in quarantaine. Ook moeten we de faciliteiten aanpassen om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen bij elkaar wonen. Dat geldt ook op de velden: het werk moet gestructureerd worden zodat ze niet in groepen werken. Verder moeten we nog rekening houden met vaak handen wassen en het transport binnen Denemarken. We moeten veel regelen. Dat gaat allemaal wel lukken, maar het wordt een duur seizoen.”

Plan B voor Jacobsen is om Deense arbeidskrachten uit de meest geraakte branches te regelen: “Vanaf dag 1 denk ik aan de bloementeelt, waar heel veel mensen ontslagen zijn. Maar ook plan B is duur: we moeten ze opleiden en het werk zal langer duren.”

Noorwegen
In Noorwegen overwegen veel fruittelers om de fruitteelt dit jaar helemaal over te slaan. Hiermee is de oogst van bijna 15.000 ton fruit in gevaar. Ook in de Noorse fruitteelt is het grootste probleem de gesloten grenzen en daarmee de komst van seizoenarbeiders.

Olav Etnestad , leider van de Noorse Bond voor Fruittelers en zelf aardbeienteler: “Er is zoveel onzekerheid, we zitten met veel vragen en er zijn geen antwoorden. Niemand kan er iets aan doen maar er heerst wel veel onrust. Veel telers vragen zich af wat ze het beste kunnen doen, kunnen we verwachten dat het goed komt? Het kost al zo’n 10.000 kronen (€ 900) om een veld klaar te maken, voor je ook maar één kroon kunt oogsten. Het klaarmaken van nieuwe velden kost al snel zo’n 35.000 kronen (€ 3000). Het kan funest zijn voor veel telers: je moet veel investeren voor je überhaupt iets kan oogsten en niemand weet hoe alles zich in de zomer zal ontwikkelen.”

De gemiddelde Noorse teler heeft 5 hectare grond en oogst met zo’n vijftig tot zeventig ervaren plukkers. Voor Pasen zullen de Noorse telers duidelijkheid krijgen van de Noorse regering. Ze zullen dan antwoorden krijgen over eventuele crisispakketten, mogelijkheden om seizoenarbeiders in te huren, compensaties om Noorse arbeidskrachten te gebruiken en eventueel wat voor mogelijkheden er zijn om Noorse arbeidskrachten het hele seizoen te mogen gebruiken.

Bron: landbrugsavisen.dk en nationen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven