Fernando Gómez: "We volgen een 'master in crisismanagement' en ik denk dat we een goed cijfer zullen halen"

Storm treft teeltgebieden Murcia en Alicante

Er heeft opnieuw een grote storm gewoed in Murcia en Alicante, de derde al sinds vorige herfst. Beide provincies herbergen een van de grootste groentenproducties in heel Europa. Het onweer en de overstromingen komen heel ongelegen, nu de sector zich al twee weken lang probeert aan te passen aan de door de regering opgelegde maatregelen en restricties vanwege de coronacrisis.

In sommige delen van Murcia is in minder dan 24 uur meer dan 100 liter neerslag per vierkante meter gevallen. In de regio’s Marina Alta en Vega Baja in de provincie Alicante werd meer dan 50 liter per vierkante meter opgetekend. Ook Valencia en Almería deelden in de brokken, maar daar zijn de rivieren niet buiten hun oevers getreden.

"Zo'n jaar hebben we nog nooit meegemaakt. Murcia, het noorden van Almería en het zuiden van Alicante zijn een van de droogste gebieden van Spanje. Regen komt dus altijd van pas, maar niet op deze manier. Overstromingen, modderstromen, milieuschade en overtollig vocht tasten de gewassen aan. De oogst wordt momenteel stopgezet", zegt Fernando P. Gómez, de voorzitter van de telers- en exporteursvereniging Proexport.

"We hebben al twee dagen niet kunnen oogsten omdat de velden onder water staan of één grote modderpoel geworden zijn. De grotere kroppen sla zien minder af in de modder dan de kleine”, zegt Dori Serrano, commercieel directeur van het slabedrijf Murciana de Vegetales. "Op dit moment hebben we vertraging opgelopen in de leveringen. We hebben minder product beschikbaar en we moeten de hele planning omgooien. We hebben ook net een heel hectische periode achter de rug door enerzijds de massahysterie in de supermarkten met een nooit eerder vertoond hamstergedrag en anderzijds het stilvallen van de horeca. Vanuit de horeca werden alle bestellingen geannuleerd maar de supermarktorders verveelvoudigden van de ene op de andere dag. Maar we doen ons uiterste best om er samen met de transportsector voor te zorgen dat iedereen product aangeleverd krijgt”, voegt ze eraan toe.

"Ondanks het coronavirus zijn we geen dag gestopt met werken en leveren. We volgen heel strikt alle regels en preventiemaatregelen om besmetting te voorkomen, want dat is en blijft nog altijd het belangrijkste. Na deze storm zullen ook de weersomstandigheden van de komende dagen beslissend zijn. We zullen de gewassen nauwlettend in de gaten moeten houden om te zien welke schade ze eventueel oplopen als gevolg van te veel vocht. Naar verwachting zullen de Romaine en ijsbergsla er zich wel doorslaan en geen kwaliteitsproblemen kennen, maar voor de little gem en mini bindsla ligt dat toch wel anders", zegt Dori Serrano.

Terwijl de bestellingen in elk land van Europa omhoogschieten naar aanleiding van de afkondiging van een zekere vorm van lockdown, loopt de teelt vertraging op door de stormen. “Sinds Boris Johnson de Britten in lockdown heeft geplaatst, zijn de bestellingen uit het VK verdubbeld”, zegt Fernando P. Gómez.

"We houden ons aan de extreme maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals recent ook nog de beperking van het aantal passagiers per wagen of personeel op de werkplaats, maar dat beïnvloedt uiteraard de productiviteit. Toch moeten we stellen dat onze werknemers al na enkele dagen na het ingaan van de maatregelen zich hadden aangepast en sindsdien hun werk weer heel vlotjes uitvoeren, zowel op het veld als in de verwerkingscentra en pakstations”, zegt de voorzitter van Proexport.

"Onze klanten zijn goed op de hoogte van de situatie. We moeten deze storm met dezelfde professionaliteit aanpakken die we tot nu toe aan de dag hebben gelegd tijdens de coronacrisis", zegt Fernando P. Gómez. "We hebben de morele verplichting om het aanbod van groenten en fruit te garanderen en ik zie dat engagement bij de hele sector. De telers in Murcia zijn een 'master in crisismanagement' aan het volgen en ik denk dat ze een goed cijfer gaan halen. Maar gemakkelijk is het niet, dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven