"Misschien zorgt deze crisis ervoor dat het steenfruit, net als ander fruit, een plaatsje stijgt op het boodschappenlijstje”

Als onderdeel van de waardeketen in de voedingssector blijven fruitboomkwekerijen, ondanks alle moeilijkheden, aan de slag in tijden van coronavirus.

"We hebben alle geplande bezoeken van telers die geïnteresseerd zijn in onze rassen moeten afzeggen, bepaalde orders worden geannuleerd vanwege de onzekere situatie en ook de leveringen lopen wat vertraging op", zegt Rosa Hernandorena, commercieel directeur bij het Spaanse Viveros Hernandorena.

“Over het algemeen voeren we minder aanplanten uit. Zo was er een aanplant van amandelbomen voorzien, maar aangezien het om omvangrijke percelen gaat, zijn er grote machines nodig en een achttal arbeiders die zich bij het werk onmogelijk aan de onderlinge minimumafstand kunnen houden. Die aanplant gaat dus niet door. Maar de planten staan in de potten, die gaan niet verloren”, voegt ze eraan toe.

“Wij mogen trouwens van geluk spreken dat we nog aan de slag zijn. De sierteeltkwekerijen hebben het veel moeilijker. Sommige staan zelfs aan de rand van de afgrond. Daar zijn bijna alle bestellingen geannuleerd. Hun technici mogen ook hun ronde niet doen, want die branche wordt niet beschouwd als een primaire sector. Tot februari volgend jaar zullen ze waarschijnlijk geen afzet meer hebben.”

“De afgelopen jaren heeft de prijscrisis in het steenfruit zich ook laten voelen in onze branche. Onze afzet in dit segment is verminderd. Vele boomgaarden zijn simpelweg gerooid en dat moet zeker te merken zijn in het aanbod van fruit op de markt. Maar ik vermoed dat het dit jaar weer de goede kant opgaat, omdat bepaalde producten zoals de sinaasappel nu een plaatsje stijgen op het boodschappenlijstje in tijden van coronavirus. En dat zal ook wel zo zijn voor het steenfruit. Hopelijk krijgen de telers een fatsoenlijk prijs voor hun fruit”, zo sluit Rosa Hernandorena af.

Voor meer informatie:
Rosa Hernandorena
Viveros Hernandorena
Tel: +34 96 253 26 81 (Spanje)
Mob: +34 687409583
comercial@hernandorena.com
www.hernandorena.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven