Demetra Gold, Italië

Meloenen met gladde schil, een minder bekend alternatief voor netmeloenen

De oogst en verhandeling van meloenen met gladde schil van Demetra Gold in Licata (Italië) is vorige week van start gegaan. Ook is begonnen met het verplanten van kanariegele meloenen uit polytunnels en miniwatermeloenen uit kassen. "We hebben dit jaar geen netmeloenen geteeld, omdat we ons proberen te onderscheiden", legt Giuseppe Schembri van Demetra Gold uit.

"Na ongeveer drie jaar testen op meloenenrassen met gladde schil hebben we gekozen voor een ras dat niet geënt hoeft te worden. De planten zijn tolerant voor ziekten en daarom is het bijna niet nodig om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De vruchten bereiken een grote maat en zijn rond, met een perfect gladde korst, een heldere parelmoerachtige kleur en een grote steel. Het vruchtvlees is oranje, met een kleine kern en lichtoranje zaden. De schil is over het algemeen dun en het brix-gehalte is niet lager dan 15."

Testen toonden aan dat deze planten bijzonder geschikt zijn voor de atmosferische omstandigheden en de kleiachtige bodem van Sicilië. De relatieve nabijheid van de zee, het temperatuurbereik overdag en 's nachts en de constante ventilatie zorgen voor een ideale habitat. "We hebben het zaaien gespreid zodat de meloenen ten minste tot juni-juli beschikbaar zijn en met meer beheersbare hoeveelheden, zonder dat er gaten in de oogst ontstaan. We streven ernaar om gecertificeerde producten te telen die klanten aanmoedigen om ook onze andere producten te proberen."

Giuseppe benadrukt ook hoe belangrijk het is om Italiaanse producten te promoten: "Hoewel het een goede zaak is om te globaliseren, hoeven we de lokale teeltbedrijven niet in de problemen te brengen."

Gezien het klimaat en de pandemie (Covid-19 noodtoestand) en het feit dat het een vroege fase is voor meloenen, is de vraag nog niet groot en worden de producten verscheept naar de plaats waar het fruit het meest wordt gepromoot. "Er moet worden benadrukt dat meloenen met gladde schil minder bekend zijn en in Noord-Italië meer worden gewaardeerd. We hebben enkele klanten in België, Frankrijk en Duitsland, waar de eerste partijen op het punt staan aan te komen."

"We zijn een jong bedrijf dat elk jaar groeit. We zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen voor het succes van beide partijen", besluit Giuseppe.

Voor meer informatie:
Giuseppe Schembri
Demetra Gold Srl Soc. Agricola Unipersonale
C.da Desusino
93011 Butera (CL)
+39 0934 349061
Mobiel: +39 393 2083306 / +39 331 2969940
demetragold@virgilio.it
demetragold@legalmail.it
www.demetragold.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven