Tekort aan arbeidskrachten kan aardbeienseizoen in Polen lamleggen

Het sluiten van de grenzen vanwege de corona kan ernstige gevolgen hebben voor de Poolse tuinbouwsector. Aardbeientelers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van seizoenswerkers. Volgens Mirosław Maliszewski, voorzitter van de Bond van Poolse Fruittelers, is dit naast de gezondheidseffecten het grootste probleem dat de epidemie veroorzaakt binnen de Poolse sector.

Er is nog geen duidelijkheid over de regels die gelden voor Oekraïners die in Polen komen werken. We weten niet op welke voorwaarden zij het land in mogen, wie er visa krijgen, etc. We hebben een brief aan de ministers van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken gestuurd om meer duidelijkheid hierover. We hebben echter nog geen reactie ontvangen. "De Europese Unie heeft recent een periode van 30 dagen aangekondigd waarin de EU-buitengrenzen dicht blijven en het is niet bekend of er uitzonderingen worden gemaakt. De situatie is dynamisch en we moeten geduldig afwachten tot er definitieve besluiten worden genomen en er meer duidelijkheid is omtrent de interpretatie van deze maatregel," aldus de voorzitter.  

Zal het verlammende effect gevolgen hebben voor telers die  binnenkort al aan de aardbeienpluk beginnen?
"Dit is waarschijnlijk het grootste probleem voor de Poolse tuinbouwsector als gevolg van de huidige corona-uitbraak. Het ziet ernaar uit dat aardbeientelers, maar ook overige groenten- en fruittelers, die hun oogst niet kunnen mechaniseren de grootste verliezen zullen lijden. Het eerste fruit dat geplukt gaat worden zijn aardbeien en het is zeer goed mogelijk dat de epidemie tegen die tijd nog niet voorbij is en er grote problemen ontstaan wegens het tekort aan plukkers," zegt hij tot slot. 

 

Bron: portalspozywczy.pl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven