AREFLH vraagt Europese Commissie om steun voor AGF-sector

Veel leden van AREFLH en haar telersorganisaties namen op 25 maart deel aan een videoconferentie om een gezamenlijk document op te stellen voor de Europese Commissie waarin zij vragen om steunmaatregelen voor Europese telers. 

In een brief aan Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Janusz Wojciechowski, de Europese Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, leggen zij uit dat de Europese AGF-sector de implementatie van dringende maatregelen vereist gezien de uitzonderlijke aard van de situatie waarin EU-telers momenteel verkeren.  
 
De situatie is zeer zorgelijk en dat geldt zeker voor de telers die nu al aan de oogst begonnen zijn. Veel regio's kampen ook met andere moeilijkheden, met name met betrekking tot de controles die onmogelijk uitgevoerd kunnen worden vanwege de isolatieregels. 
 
De AREFLH stelt de onderstaande actiepunten en maatregelen voor: 
 

  • Het recht op vrij verkeer van goederen en arbeiders binnen de EU: Het zorgvuldig monitoren van verstoringen in het grensoverschrijdend verkeer omdat er beperkingen bestaan tussen bepaalde lidstaten die leiden tot vertragingen en die een negatief effect hebben op het transport van bederfelijke producten, zoals groenten en fruit. Daarnaast moet er nauwer worden samengewerkt tussen de EU-landen om het verkeer en de werkomstandigheden van seizoensarbeiders te garanderen. 
  • Goedkeuring voor buitengewone ontheffing voor het beheer van operationele programma's door telersorganisaties in de AGF-sector in het jaar 2020: met uitzondering van controles op locatie, ontheffing voor onrijp of niet oogsten, evenals een verhoging van de communautaire medefinanciering van 50% naar 70% voor alle interventies, met uitzondering van gratis distributie (nu al voor 100% medegefinancierd).
  • Het activeren van buitengewone maatregelen, zoals bepaald in verordening (EU) n° 2013/1308 met betrekking tot de gemeenschappelijke markt, met de inwerkingtreding van de artikelen 219 en 222 die het mogelijk maken om gedelegeerde handelingen te ondernemen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om het hoofd te kunnen bieden aan de huidige verstoring van de markt (zoals eerder gebeurde tijdens de crises rondom E.coli en de Russische boycot).

Deze voorstellen kunnen snel worden ingevoerd en met een minimale budgettaire aanpassing, terwijl groenten- en fruittelers in de EU hierdoor de broodnodige steun zullen krijgen.

Voor meer informatie:
Laetitia Forget
AREFLH
Tel: +33 (0) 6 68 71 76 56
Email: communication@areflh.org
www.areflh.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven