Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Upton – Schoonbee Landgoed

Citrusteler/exporteur voorbereid voor oogst en verwerking tijdens Covid-19 lockdown Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika steekt het coronavirus ook de kop op en de eerste slachtoffers zijn inmiddels een feit. Een nationale lockdown is afgelopen vrijdag ingesteld. Toch gaat de fruitproductie door. Ondanks alle zorgen en perikelen rondom het coronavirus ziet de citrusoogst er vooralsnog belovend uit.

De sterke vraag op het noordelijk halfrond naar citrus en met name citroenen vanwege het hoge vitamine C-gehalte, is een dwingende reden voor de citrusteler om de volgende 21 dagen van de nationale lockdown door te gaan, maar dat vroeg wel de nodige voorbereiding. "Er is een grote hoeveelheid informatie over de lockdown en het is nog een hele puzzel om uit te vinden welke informatie betrouwbaar is en wat van toepassing voor ons. Maar we zijn enorm geholpen door onze tuinbouworganisaties, zoals AgriSA en AgriLimpopo en in ons gebied AgriLoskop," zegt Gert Upton, senior manager marketing en verkoop bij Schoonbee Landgoed buiten Groblersdal, provincie Limpopo.

Schoonbee Landgoed biedt het personeel gratis citroenen aan en wanneer de clementines beginnen, zal ook dit fruit beschikbaar zijn in een poging om de algemene immuniteit te verbeteren.
Het bedrijf, dat in 2018 een bedrijfskliniek op de locatie opende, is drie weken geleden begonnen met het nemen van voorzorgsmaatregelen, omdat de directie zich bewust was van de ernst van de situatie.

Het citrusseizoen begon in de tweede week van maart. Over twee weken begint de clementineoogst, kort daarna beginnen de Nova's, de citroenen lopen door tot week 23.

Het personeel van Schoonbee is voorzien van gelaatsmaskers en handschoenen (foto's geleverd door Schoonbee Landgoed).

Voorbereidingen
Doordat het bedrijf al vroeg is begonnen met voorzorgsmaatregelen, waren zij nog in staat om op tijd middelen aan te schaffen, zoals temperatuurscanners voor de toegang tot het teeltbedrijf. Zo kan de temperatuur van elke persoon bij binnenkomst gemeten worden. Ook zijn er gezichtsmaskers en handreinigers, hoewel daar wat moeilijker aan was te komen, omdat andere sectoren, zoals de voedselsector zich op dat moment ook begon voor te bereiden op een crisis.

Er werden handwasstations op de werkplekken en bij de ingangen van alle inpakfaciliteiten geïnstalleerd en alle transportkanalen werden regelmatig schoongemaakt. Ze houden de temperatuur van al het personeel op de verpakkingslocatie voortdurend in de gaten om voor iedereen een veilige werkomgeving te garanderen.

Protocolkaarten met visuele en schriftelijke instructies op alle ingangspunten

Sinds maandag, toen de president van het land de dreigende lockdown aankondigde, heeft Gert veel papierwerk moeten doen, waaronder het registreren bij het Department of Trade and Industry en de Companies and Intellectual Property Commission voor vitale diensten, het regelen van vergunningen voor personeel dat aangeeft dat ze een vitale dienst uitvoeren, het uitgeven van certificaten voor vrachtwagenchauffeurs om naar distributiecentra te reizen (zonder dat er onderweg gestopt mag worden), enz.

Afstand bewaren en openbaar vervoer belangrijke punten van zorg
In de boomgaard is de omvang van de oogstploegen teruggebracht van 100 naar 30 of 40, zodat de plukkers op grotere afstand van elkaar staan; de hoeveelheid fruit die de verpakkingslocaties binnenkomt wordt niet beïnvloed, maar de arbeidsadministratie is ingewikkelder.
De inpakmedewerkers starten eerder met hun werk en zijn al op het teeltbedrijf voordat de plukkers aankomen, zodat er minder mensen tegelijk op dezelfde plek aanwezig zijn. Het meeste personeel is afhankelijk van het openbaar vervoer, met name minibus-taxi's. Het bedrijf heeft contracten afgesloten om ervoor te zorgen dat de chauffeurs van de minibussen alleen het personeel van Schoonbee vervoeren. De voertuigen goed worden schoongehouden en gecontroleerd. Ze hebben ook het aantal mensen per voertuig verminderd en het aantal beschikbare voertuigen voor het vervoer verdubbeld.

De werkplekken in de verpakkingsstations zijn toevallig al zo’n anderhalve meter van elkaar verwijderd, dus de sociale afstand is daar niet het grootste probleem. Moeilijker zal het zijn om de medewerkers tijdens de lunch uit elkaar te houden.

Handwasstations bij de ingang van het teeltbedrijf, zowel bestaande als nieuw geïnstalleerde in reactie op het coronavirus

Gert is, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bezorgd over de pandemie, over het gebrek aan informatie en zelfs misvattingen dat het een ziekte is die alleen dodelijk is voor de Chinese bevolking. De mate van interactie tijdens de lockdown tussen burgers en de politie en het leger veroorzaakt angst.

"Mensen hebben het nog niet persoonlijk gevoeld. Dit zijn zeer onzekere tijden en we nemen het dag voor dag. We blijven kalm, zorgen ervoor dat onze mensen gezond blijven en helpen ons land en het buitenland te voeden, samen met onze collega-telers. De crisis zou wel eens kunnen leiden tot een hernieuwde erkenning van het vitale belang van de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector."

Voor meer informatie:
Gert Upton
Schoonbee Landgoed
+27 13 262 4000
marketing@schoonbee.co.za
www.schoonbee.co.za

Publicatiedatum: