Oprichting eventueel Europees Noodfonds minstens twee weken uitgesteld

Europese regeringleiders zijn gisterenavond bijeen gekomen om te praten over een Noodfonds voor die bedrijven en sectoren die het hardst geraakt worden door de coronacrisis. Omdat er echter grote meningsverschillen zijn heeft men als oplossing bedacht er over twee weken nog eens verder over te praten.

Met name Spanje en Italië hopen op steun, maar landen als Nederland en Duitsland trappen op de rem, zo duidde premier Mark Rutte de onfortuinlijke onderhandelingen. 'Er is geld, er zijn Europese instrumenten om de nood te ledigen, maar daar staat tegenover dat je met een plan komt, met hervormingen, opdat je je wapent tegen toekomstige tegenslagen en er dan sterker voorstaat', zo is de strekking. In plaats van domweg geld te storten, eisen landen als Nederland en Duitsland beleid. 'Bovendien is juist dat solidair', aldus Rutte.

"Geen afstel"
Van uitstel komt afstel, maar volgens de voorzitten van Glastuinbouw Nederland Sjaak van der Tak is daar in dit geval geen sprake van. De primaire focus ligt in Europa op de voedselzekerheid, weet hij, maar als de Minister van NLV Schouten, eigenlijk net zoals ook individuele bedrijven geraden is, het lijstje met verliezen maar goed bijhoudt, dan komt het zeker goed. Glastuinbouw Nederland verplicht zich van zijn kant tot het leveren van alle mogelijke input en blijft men zich inzetten voor het van de grond krijgen van een landelijk noodfonds.

Met de complimenten van de Minister
Het nieuws over het voorlopig uitblijven van steun is haar alweer ingehaald, maar gisteren nog richtte Carola Schouten zich met een alleszins sympathiek en bemoedigende boodschap tot de verschillende agrarische sectoren. De warme complimenten aan allen die het hoofd niet laten hangen:


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven