Veel openbare markten blijven onder strikt coronaprotocol open

Tholen - Veel Nederlandse gemeenten staan openbare markten in aangepaste vorm toch weer toe. In België zijn markten verboden, maar dat levert ook kritiek op. De Haagse markt die afgelopen woensdag per direct werd gesloten, gaat vandaag (vrijdag) verder als veel kleinere Haagse Food Market. De vrijdagmarkt in Amstelveen kan ook doorgaan, onder strikt corona protocol van de gemeente. De markt in Rotterdam blijft gesloten, net als in Maastricht, Dordrecht, Zaanstad, Enschede, Heemstede en Woerden

Markten maken deel uit van de essentiële voedselketen. In veel gevallen verbieden gemeenten de non-food kramen om zo de foodkramen meer ruimte te geven. Dat voelt vreemd aan voor Fruitshop, die strenge maatregelen heeft genomen om hun klanten veilig te laten shoppen en zichzelf te beschermen (zie facebookpost).

Markten kunnen dankzij aanwijzingen en maatregelen van de ondernemers openblijven, ondanks de strenge regels voor samenkomsten. Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft acht voorwaarden opgeteld waaronder markten gehouden kunnen worden, waaronder afstandsmaatregelen aangeven en veiligheidswaarschuwingen.

Markten zien er dus anders uit dan voor de crisis. Zo is de markt in Nunspeet afgeslankt, aldus omroep Gelderland en merken ze verminderde opkomst in Purmerend, volgens NH Nieuws net als in Mijdrecht en Bussum.

CVAH blijft marktkooplieden en de ondernemers van informatie voorzien en ondersteunen zoals hulp bij het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling.

Bij het kunnen openblijven van markten hangt veel af van het gedrag van klanten. Het gaat tot nu toe erg goed bij de altijd drukke kraam van Super AGF Markten. Klanten krijgen daarom een respect-button uitgereikt.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven