Telersprijzen 4 euro/kg en supermarktprijzen 14 euro/kg

“Sommige Franse supermarkten verkopen asperges tegen schandalig hoge verkoopprijzen”

Totdat de coronacrisis begon zag de oogst er dit jaar voor de aspergetelers in Cestas erg goed uit. “We bereiken onze teeltpiek niet. De kwaliteit van onze asperges is uitstekend, we beschikken over voldoende medewerkers om ze te oogsten en hebben veel geïnvesteerd in nieuwe faciliteiten om ze onder de best mogelijke omstandigheden te kunnen verpakken. Wat onze teelt betreft staan we echter voor een groot probleem. De restaurants zijn inderdaad gesloten, de markten sluiten ook geleidelijk en er blijven alleen supermarkten over waar onze producten worden verkocht. Sommigen van die supermarkten weten dit helaas en profiteren van de situatie,” vertelt aspergeteler Thibaut Lebourg.

“Supermarkten willen altijd lagere prijzen van ons – ver onder onze teeltkosten om ze dan te verkopen tegen schandalig hoge prijzen in vergelijking met de oorspronkelijke verkoopprijs. Dit jaar hebben we onze mooie asperges verkocht voor € 4/kg (we zouden ze eigenlijk moeten verkopen voor € 5/kg). We zien ook dat dezelfde soort asperges in supermarkten voor meer dan 14 €/kg worden verkocht. Onze koelruimten raken vol en we zien ook wat buitenlandse asperges op de markt komen.”

Thibaut legt uit dat hij heeft geprobeerd andere afzetkanalen te ontwikkelen, zoals online verkoop, verkoop via groothandels (in 2019 verantwoordelijk voor 45% van de totale verkoop), verkoop op het teeltbedrijf en een drive thru-verkoop. Op dit moment zijn al deze kanalen gesloten of verloopt de verkoop via deze kanalen veel langzamer dan normaal.

“Op televisie wordt gezegd dat de oogsten in het gedrang komen door een tekort aan medewerkers. Wat ons betreft beschikken we op het teeltbedrijf echter over voldoende medewerkers,” vertelt Thibaut. “Door de huidige omstandigheden waren we wel genoodzaakt twintig mensen te ontslaan. Het was een heel moeilijke beslissing, maar we moeten 40% van onze teelt stopzetten, omdat het ons op dit moment niet lukt een fatsoenlijke prijs te krijgen.”

Lebourg Negoce SARL is HEV-niveau 3, GlobalGAP gecertificeerd en zit momenteel in proces bestaande uit audits, met als doel in een later stadium te worden aangeduid als een bedrijf waar gewasbeschermingsmiddelen- en residuvrij wordt geteeld.

Voor meer informatie:
Thibaut Lebourg
Lebourg Negoce SARL
Telefoonnummer: +33 6 64 68 25 60 
thibaut@lebourg-agri.fr  
www.lebourg-agri.fr 
www.instagram.com/groupe_lebourg/ 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven