"Het is koffiedik kijken hoe de afzet zal verlopen, maar de oogst is uitstekend"

Daar zijn de eerste Spaanse gele perziken

De eerste Spaanse gele perziken zijn al aangekomen op de groothandelsmarkt van Perpignan. "De komende dagen komt ook de rest van Europa aan de beurt en rond 15 april hebben we witte perziken en witte en gele nectarines", zegt Tanguy Debiesse, directeur bedrijfsontwikkeling bij Royal. Het bedrijf verwacht dit seizoen bijna 30.000 ton steenfruit te oogsten.

De zetel van de firma bevindt zich in het zuidelijke Sevilla, maar de oogst begint op percelen in de naburige provincie Huelva. Na Huelva wordt de pluk verdergezet in de boomgaarden van Sevilla en Badajoz. In elk van die provincies worden dezelfde rassen geteeld. Vanaf juli komen de perziken en nectarines uit het noordelijke Lérida, terwijl de beroemde pluots van de Metis fruitlijn, een kruising van pruimen en abrikozen, dan weer in Sevilla te vinden zijn vanaf eind mei tot eind november.


Tanguy Debiesse

“Hoewel we als een van de eersten de markt betreden met ons steenfruit, is die vroege aanwezigheid niet ons belangrijkste doel. We hechten vooral belang aan fruit met een goede maat en vooral smaak. Onze klanten weten dat meer te waarderen dan de vroegtijdige beschikbaarheid. Daar is echter voortreffelijk werk in de kassen voor nodig”, legt Tanguy Debiesse uit.

In vele delen van Spanje zijn fruitbomen gerooid, maar in Andalusië is het teeltareaal nagenoeg ongewijzigd gebleven. Er wordt een prima oogst verwacht met mooie volumes, ook al is het gevaar van vorst nog niet geweken. Mocht die er komen, dan moeten de prognoses waarschijnlijk worden bijgesteld. “Alles wijst erop dat Spanje mooie volumes nectarines en perziken zal kunnen leveren. In Italië daarentegen hebben ze nachtvorst gehad”, zegt Tanguy.

“Het is koffiedik kijken hoe de afzet zal verlopen vanwege de pandemie, maar in de boomgaarden ziet alles er piekfijn in orde uit. De omstandigheden hebben echt meegezeten om fruit van goede kwaliteit te bekomen. Enig minpunt was de warmte in februari. Wij zijn ondertussen al drie maanden blauwe bessen aan het plukken in Marokko en we hebben dan ook al enige ervaring met het opvolgen van de maatregelen die zijn opgelegd in tijden van corona. De veiligheid van ons personeel is gegarandeerd, we zijn goed voorbereid. Er staat duidelijk een moeilijk seizoen voor de deur. Misschien zoekt de klant de meest eenvoudige oplossing en richt hij zich naar bedrijven die én mooie volumes én kwaliteit kan leveren. Bovendien is steenfruit, net als blauwe bessen trouwens, waarnaar de vraag nu stabiel is na enkele ups en downs, een ideaal product voor in deze lockdown. Het steenfruit is immers langer houdbaar dan veel ander fruit en de consument wil ook weer eens iets anders na maanden van bananen, sinaasappelen en appelen. In Andalusië komt de zomer altijd eerder en dat gevoel willen we delen met iedereen!”


Siego, productiemanager van Royal, met de eerste doos perziken van 2020

Royal heeft verwerkings- en verpakkingscentra in Sevilla en Badajoz. Ondertussen heeft het ook meer dan 30 jaar ervaring. “Gelukkig hebben wij geen last van handentekort, wat wel een probleem is in onze sector in het algemeen. Met deze crisis is dat probleem zelfs nog acuter geworden. Veel inwoners van de gemeente La Rinconada en van andere dorpen in de streek Vega del Guadalquivir, in de buurt van Sevilla, zijn echter al jaren bij ons aan de slag.”

Het merk Royal wordt goed gewaardeerd in landen als Frankrijk, Italië maar ook in Azië. Mocht het mislopen in Europa, kan de goede vraag vanuit de Aziatische landen, zoals die zich heeft voorgedaan in de voorgaande jaren, een handje toesteken. “Op dit moment heeft Hong Kong alle vluchten afgelast, maar ons fruit bestemd voor Azië wordt doorgaans vanaf juni verzonden. We hebben er vertrouwen in dat we ook dit jaar een goed seizoen zullen draaien op de Aziatische markten”, besluit Tanguy Debiesse.

Voor meer informatie:
Tanguy Debiesse
SAT ROYAL 
Tel: +34 954791511
Mob: +34 648 03 96 27 
tanguy.debiesse@royal.es
www.royal.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven