Vriesweer doet schildwants niets

In de afgelopen dagen is de temperatuur in heel Italië dramatisch gedaald, tot 5-6°C onder het vriespunt in sommige gebieden. Het was een ramp voor de groenten- en fruitoogst, maar wat zijn de gevolgen voor de Halyomorpha halys, de Aziatische bruingemarmerde schildwants?

Antivries-irrigatie in een kiwiboomgaard in Modigliana (Ravenna)

"Temperaturen ver onder het vriespunt kunnen wat problemen hebben veroorzaakt voor de bruingemarmerde schildwants," zegt Michele Preti, technisch onderzoeker van het Astra-testcentrum, "maar het is niets vergeleken met de schade die de vorst aan de fruitoogst heeft toegebracht. Op basis van de ervaringen en gegevens uit het verleden weten we dat plotselinge temperatuurdalingen de vitaliteit van de overwinterende insecten die uit hun schuilplaatsen zijn gekomen, in gevaar kan brengen. Maar het heeft niet zo’n groot effect op deze diertjes. Met andere woorden, we moeten onszelf niet voor de gek houden, het insect overleeft gemakkelijk, ook als het vriest."

De bruingemarmerde schildwants heeft een zodanige voortplantingsdynamiek dat, zelfs als de cyclus met minder insecten begint, er aan het einde van het seizoen een zeer groot aantal exemplaren kunnen zijn.

"Het volumeverlies door de vorst is een ernstig probleem, de beschadigde abrikozen bijvoorbeeld kunnen we beschouwen als verloren, terwijl de wants zich helaas zal aanpassen aan de situatie en zich in de loop van het jaar zal vermenigvuldigen."

Een teler uit het Ravenna-gebied, wiens boomgaarden de afgelopen jaren door het insect zijn aangetast, zegt: "De bruingemarmerde schildwants is een beetje zoals het coronavirus: slimmer dan wij mensen. Ik denk dat de meeste insecten van tevoren de temperatuurdaling hebben aangevoeld, die in ieder geval vanaf zondag 22 maart geleidelijk is teruggelopen en dat ze daarom beschutting hebben gezocht. Ik weet dat ik ook dit jaar de bruingemarmerde schildwants zal moeten bevechten."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven