Polen zal over een week of twee opnieuw met vorst te maken krijgen

Polen verwachten dat peren en kersen enige schade hebben opgelopen

Na twee achtereenvolgende nachten met strenge vorst moet Polen zich schrap zetten voor nog meer nachtvorst in de eerste week van april. Hoewel de schade nog niet is opgemaakt, laten de gevolgen van de vrieskou op een aantal fruitsoorten zich nu al raden.

Ondanks het feit dat de vorst later mogelijk problemen zal geven, verwacht Dominika Kozarzewska, van de Polish Berry Cooperative, dat arbeid dit jaar nog een grotere uitdaging zal worden. "De vorst heeft eigenlijk overal toegeslagen, waarbij de temperaturen uiteenliepen van -6 graden Celsius tot zelfs -10. Een aantal telers heeft zelfs melding gemaakt van nog lagere temperaturen. Over een dag of twee kunnen we de schade op gaan maken maar het is nu al wel duidelijk dat er schade zal zijn. De grootste uitdaging waar we mee te maken zullen krijgen, is het tekort aan arbeidskrachten. Als de blauwe bessen minder (grotere) bessen geven dan is dit gunstig voor de sector. In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat hier in dit stadium nog niet veel over te zeggen is. In de loop van het weekend zullen we een duidelijker beeld krijgen."

Wat betreft haskapbessen zijn er vooralsnog geen echte problemen maar Anna Litwin, van BlueHaskap, beaamt dat de temperaturen nog lager uitvielen dan verwacht. "Ik heb gehoord dat er enige schade is aan peren en kersen. Drie dagen geleden daalde het kwik in Centraal-Polen dichtbij de grond tot -14 graden Celsius. Twee meter boven de grond was het -10 tot -11 graden Celsius. Voor mijn haskapbessen vormt dit nu nog geen probleem omdat zij nog niet bloeien. De verwachting is echter dat we van 4 tot 6 april opnieuw vorst kunnen verwachten. Als de haskapbessen voor die tijd in bloei komen, dan kan dit een probleem worden. Een ander probleem is het uitblijven van bestuiving door bijen als de temperaturen niet snel stijgen."

 

Voor meer informatie:
Dominika Kozarzewska
Polish Berry Cooperative
Tel: +48 602 354 586

Anna Litwin
BlueHaskap
Tel: +48 513 648 686


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven