Nationale Spinaziedag

Spinazie feitjes: Amerikanen eten gemiddeld 3 pond per jaar

Zoals ieder jaar is 26 maart Nationale Spinaziedag!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van deze groenten ook alweer?

Spinazie is een eenjarige plant en groeit van nature in centraal en zuidwest Azië. Men heeft lang gedacht dat deze groenten zijn oorsprong had in het oude Perzië, dat Arabische handelaren de spinazie in India introduceerden en dat de spinazie daarna in het oude China terecht is gekomen. Daar stond het bekend als ‘Perzische groente’.

De vroegst beschikbare gegevens over de spinazieplant zijn in de Chinese taal gevonden, waarbij wordt aangegeven dat de spinazieplant via Nepal in China is geïntroduceerd.

Spinazie is een inheemse plant uit Perzië (het huidige Iran). Hij werd in de 7e eeuw in China geïntroduceerd. Waarschijnlijk is hij in ongeveer de 12e eeuw naar Europa gebracht en in 1806 naar de VS.

De spinazie is in China nog steeds algemeen bekend als ‘de Perzische Groene’.

Tijdens haar regeerperiode als koningin van Frankrijk genoot Catherine de Medici zo van spinazie dat het bij elke maaltijd werd geserveerd. Tot op de dag van vandaag staan de gerechten met spinazie bekend als ‘Florentijns’, refererend aan Catherine’s geboorteplaats Florence.

Spinazie wordt rauw of gekookt gegeten en is vers, bevroren of in blik verkrijgbaar.

Spinazie is een van de beste bronnen van ijzer. En een uitstekende bron van calcium, foliumzuur, vezels, proteïne, calcium en vitamine A, C en K. Spinazie zit vol met anti-oxidanten, waarvan wordt aangenomen dat ze de gezondheid van hart, bloedvaten en het maag-darmkanaal helpen verbeteren.

Na China produceert de VS het op één na grootste spinaziegewas ter wereld.

Californië, Arizona en New Jersey zijn de belangrijkste spinazie telende staten in de VS.

Dankzij Popeye nam in de jaren dertig van de vorige eeuw de binnenlandse spinazieconsumptie met 33% toe, een welkome stimulans voor een sector in het depressie-tijdperk.

De spinaziestad Crystal City, Texas, richtte in 1937 een standbeeld van Popeye op.

De maker van het stripkarakter, Popeye, E.C. Segar, was een vegetariër en als een manier om de voordelen van groenten te promoten, versterkte hij de kracht van zijn karakter met een bekende ijzerrijke voeding. Popeye wordt sinds 1931 geportretteerd.

Birds Eye' was het eerste bedrijf dat reclame maakte voor diepgevroren spinazie. Het deed dat in 1949 in het tijdschrift Life.

Alma, Arkansas (ca. 4.700 inwoners), houdt elk jaar in april een spinaziefestival, georganiseerd door de Kamer van Koophandel van Alma. Alma riep zichzelf uit tot ‘spinaziehoofdstad van de wereld’, een titel die ook door Crystal City, Texas, wordt opgeëist. Alma is de thuisbasis van Allen Canning Company, die spinazie inblikken en verzenden.

Middeleeuwse kunstenaars haalden groen pigment uit spinazie om te gebruiken als inkt of verf.

De naam spinazie is afgeleid van het woord ispanai wat groene hand betekent. In het Latijn werd het spanazie die zich uiteindelijk ontwikkelde tot het huidige woord spinazie.

Voorlopige onderzoeksresultaten in Cell Press tonen aan dat spinazie fysieke trainingen kan vergemakkelijken en spieren efficiënter kan laten werken.

Gemiddeld eet elke Amerikaan 1,4 kilogram (3 pond) spinazie per jaar.

Bron: southfloridareporter.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven