Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lea Valley Growers, VK

"Het zijn niet de telers die op dit moment hun zakken vullen"

Terwijl de Britse burgers boodschappen hamsteren als gevolg van de strengere lockdown die deze week van kracht werd in het VK, zijn het de telers die op dit moment de prijs betalen. De vraag schiet omhoog, maar ook de arbeids- en transportkosten en die kunnen telers op dit moment niet doorberekenen, omdat de prijzen allang van te voren zijn vastgesteld. "We moeten zorgen voor een continue aanvoer van groenten en fruit in deze crisissituatie, maar als het economisch niet haalbaar is, houden de telers het niet lang vol," zegt Lee Stiles van Lea Valley Growers.

Lee Stiles

Zorg voor je leveranciers!
"Het zijn niet de telers die op dit moment hun zakken vullen. Supermarkten, zorg voor uw leveranciers!" schreef Lee Stiles in een tweet deze week. Lea Valley Growers vormt een van de grootste tuinbouwconcentraties in het VK. Elk jaar worden 500 miljoen komkommers, paprika's en tomaten, aubergines, sla, kruiden, maar ook bloemen, bomen, struiken, waterplanten en perkplanten geteeld in ongeveer 350 hectare kas in de regio's Londen, Essex, Hertfordshire, Middlesex, Cambridgeshire en Yorkshire.

Momenteel hebben de telers te maken met lagere marges op hun producten, wat wel vreemd is omdat de vraag in het VK op een hoogtepunt is. "De inputkosten gaan omhoog, telers kunnen het maar net volhouden met deze lagere marges."

"De lockdown in het VK is deze week strenger dan voorheen. De laatste weken was het overgrote deel van de bevolking in paniek en waren er tekorten in de supermarkten. Nu probeert iedereen zijn achterstand in te halen. Supermarkten verhogen het aantal bestellingen. Ze kunnen 50-100% meer bestellingen plaatsen, maar je moet wel realistisch zijn hoe dat werkt."

Transportkosten gaan omhoog met £2,000 per zending, de £ gaat omlaag met 10%, werknemers worden ziek, overuren gaan omhoog, er is geen prijsverhoging voor de supermarkten, die zelf de winst door het dak zien gaan, het zijn niet de kwekers die hun zakken vullen, supermarkten: zorg voor uw leveranciers! #COVIDー19 #coronavirus

- Lea Valley Growers (@LeaValleyGrower) 24 maart 2020

Stijgende kosten
Een deel van de stijgende kosten zijn de oplopende loonkosten waar de Britse telers mee te maken hebben. Door Brexit is arbeid al geruime tijd een probleem en dit zou het laatste overgangsjaar moeten zijn, iets dat nu verstoord wordt door de lockdown.

Bovendien proberen Britse telers tegenwoordig hun personeelsbestand in de loop van het seizoen uit te breiden. "Veel werknemers komen normaal gesproken uit Europa, meer dan 95%. We kunnen er nu niet op vertrouwen dat iemand van het continent komt werken."

Telers kunnen niet zomaar in korte tijd duizenden extra werknemers in dienst nemen en opleiden, dus deze situatie zal een averechts effect hebben op de sector. "Ze kunnen alleen maar zoveel doen als mogelijk is. De werknemers kunnen op elk moment ziek worden en Britse werknemers zijn niet bereid om dit soort werk te doen. Ik heb sinds het begin van de uitbraak slechts 2 sollicitaties van Britse werknemers ontvangen, dus we worden op dit moment niet echt overstelpt met sollicitaties, zelfs als je denkt aan alle mensen die op dit moment een baan nodig hebben. We hebben 2500 mensen nodig in Lea Valley."

Britse telers met land- en tuinbouwgewassen hebben nog meer moeite om te werken, veel van de arbeiders die hier zijn willen echt naar huis om hun familie te zien. "Wat natuurlijk volkomen begrijpelijk is, maar het tekort aan arbeidskrachten is een grote zorg."

Transportkosten
Ten tweede stijgen in deze weken ook de transportkosten, vooral bij de Spanjaarden. Dit heeft gevolgen voor de Britse bedrijven, omdat zij vaak uit Spanje importeren om het seizoen jaarrond te maken. "De Spaanse chauffeurs wilden de reis niet maken omdat ze niet zeker wisten of ze weer terug zouden kunnen komen. Ook is er niet veel backload naar Spanje en lege vrachtwagens op de terugweg worden in rekening gebracht."

Kortom, de extra kosten stijgen en moeten uiteindelijk worden doorberekend aan de retailer en de consument, maar dát gebeurt niet. De Britse productprijzen worden voor de meeste telers 3-4 maanden voor het begin van het jaar vastgesteld. "Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren veel geld verdiend ten koste van de telers," zegt Lee.

"Hopelijk zal deze kwestie mensen anders laten denken. Alle partners in de keten zouden moeten delen in de totale winst. Maar van wat ik hoor, komt daar niet zoveel van terecht sinds de COVID-19 uitbraak. Het is een goede zaak voor supermarkten op dit moment. We willen het ze nogmaals vragen: let op je leveranciers."

"Momenteel kan een teler de bestellingen net zo goed terugbrengen in verhouding tot zijn huidige personeelsniveau en zo een besparing realiseren. De tijd dat we probeerden de bestellingen bij te houden is voorbij. Het laat zien hoe goedkoop de producten zijn geworden en hoe ondergewaardeerd. Als ze het niet economisch kunnen laten werken, kunnen de telers het niet meer aan. Het heeft geen zin om geld te verliezen als de winkeliers je niet steunen.

Toch is er één ding dat mensen zal helpen: het opbouwen van een immuunsysteem en het handhaven van een gezond dieet. We moeten er dus voor blijven zorgen dat de teelt van groenten en fruit in deze situatie blijft doorgaan."


Voor meer informatie:
Lea Valley Growers Association
www.lvga.co.uk

Publicatiedatum: