Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste markt van Nederland sluit en bewaking op Scheveningse markt

Tholen - Markten mogen open blijven mits bezoekers de afstandsregels in acht nemen.Om 15.00 uur besloot burgemeester Remkes van Den Haag de markt per direct te sluiten omdat bezoekers de afstandsmaatregelen ondanks waarschuwende borden negeerden. De kooplieden van de Scheveningse markt besloten gisteravond om  beveiliging in te huren op de markt. 


Still uit een item van Nu.nl over De Haagse Markt

De Haagse markt is de grootste onoverdekte markt in Nederland en voor veel Hagenaars een plek waar goedkope en verse etenswaar te krijgen is. "Maar vandaag zagen we dat er toch weer teveel mensen onvoldoende afstand hielden tot elkaar. Dat kunnen we nu gewoon niet hebben. De volksgezondheid is het belangrijkst. Daarom sluiten we de markt alsnog", aldus een woordvoerder van de burgemeester zei tegen het AD.
Ondernemers op de Haagse markt klaagden over de aanloop de  laatste dagen. Volgens Platform Belangenorganisaties de Haagse Markt draaiden marktkooplui die voedingsmiddelen verkopen, maandag zo’n veertig procent van hun normale omzet, aldus Omroep West. Toch werd de markt gisteten wegens drukte gesloten, hoewel daar volgens het AD de meningen over verschilden. Vrijdag besluit de burgemeester of de markt kan heropenen met alleen voedselkramen.

Beveiliging op de Scheveningse markt is volgens woordvoerder Arco Verkerk nodig naar aanleiding van situaties op markten die onwenselijk zijn: "De kooplieden wensen geen Haagse markt'' taferelen. Daarvoor is de noodzaak tot lijfsbehoud maar ook de maatschappelijke verantwoording te groot."

De markt in Rotterdam is al enige tijd gesloten. Marktondernemers vinden het oneerlijk dat supermarkten en groothandels wel toegankelijk blijven. Op radio Rijnmond vroeg marktkoopvrouw de burgemeester waarom dat zo is. Nella Romein: "Ik ben marktkoopvrouw op de Rotterdamse markt. De supermarken zijn open net als de Zigro, Slegro en Makro, maar de markt moet dicht. De paden in supermarkten zijn smaller dan anderhalve meter. Hoe kan dat het dat wij dicht moeten?" Burgemeester Aboutaleb antwoordt dat de stad Rotterdam niet afhankelijk is van de markt en het is niet alleen voedsel dat daar verkocht wordt. Hij kan het onderscheid tussen de fietspompverkoper en de banenverkoper niet maken op een markt in de openbare ruimte die gerund wordt door de overheid. Dat dit leidt tot faillissementen is geen doorslaggevend argument voor de burgemeeser. "Het gaat om nu om één ding: risico van virusoverdracht van mens tot mens verminderen. Het treft heel veel mensen, maar het is niet voor niets dat er tientallen miljarden euro's worden geïnvesteerd. Ik ben niet gevoelig voor dit soort argumenten." Hij vervolgt: "Er zijn zoveel bedrijven, maar ik ben niet gevoelig voor al die verhalen. Het is alleen maar ballast. De discussie moet daar niet over gaan. Het is niet dat ik er niet gevoelig voor ben, maar ik doe er niets mee."