Files langs EU-grenzen helpen niet mee

Duitsland afhankelijk van groenten- en fruitimport

Duitsers hebben een grote voorkeur voor vers en goedkoop voedsel uit de hele wereld en de schappen in de supermarkt zijn normaal gesproken overeenkomstig gevuld. De diagram hieronder laat zien dat Duitsland veelal kan voldoen aan de vraag naar veel producten uit eigen land, zoals aardappelen, kaas, varkensvlees, tarwe en boter.

Maar het land is vooral afhankelijk van de import van groenten en fruit om aan de vraag te kunnen voldoen. Hier ligt de zogenaamde mate van zelfvoorziening ver onder de 100 procent. Dit betekent dat importen uit andere landen nodig zijn. De grafiek laat in feite ook zien hoe belangrijk het vrije verkeer van goederen tussen landen is, zelfs of zeker in tijden van de coronacrisis.

De laatste tijd zijn er lange vrachtwagenfiles ontstaan aan de binnen-Europese grenzen, omdat veel landen hun grenzen hebben gesloten, met alle gevolgen van dien voor het transport van goederen, dat op veel plekken stropt. Op 16 maart jl. heeft de Europese Commissie richtlijnen gepubliceerd voor het goederenverkeer in het Schengengebied. Het beveelt onder meer aan dat staten aan hun grenzen aparte rijstroken reserveren voor vrachtverkeer. De kaart van Sixfold met daarop aangegeven wat de wachttijden zijn langs de grenzen toont dat de opstoppingen inderdaad verminderd zijn. Momenteel staan er vooral files rondom Hongarije.

Bron: Statista


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven