Noord-Italië: vorst verwoest grote delen van fruitoogst

In de afgelopen week was er ook in delen van Italië flinke nachtvorst. In sommige valleien in de provincie Bologna, Ravenna en in de centrale vlaktes van Emilia waren de minimumtemperaturen bijna 6 °C onder nul. Deze nachtvorst heeft daar grote schade aangericht in de boomgaarden.

Emilia-Romagna
Davide Vernocchi van Apo Conerpo: "Voor de steenvruchten is de schade enorm: bijna de hele oogst van abrikozen komt in het gedrang en de schade aan perziken, nectarines en pruimen, evenals aan de delicate teelt van gele kiwi's, is zeer aanzienlijk. Het effect van de vorst op hardfruit, met name peren, waarvan de fenologische fase achterblijft bij die van steenvruchten, moet nog worden bekeken."

"Er is niets meer van over," zegt Massimo Franchini, die perziken en abrikozen teelt in Casal Fiumanese in de provincie Bologna. "De vorst heeft alles kapotgemaakt. Ik weet niet hoeveel uur de vorst heeft geduurd, maar zeker gedurende lange tijd, want er is geen vrucht die de vorst heeft kunnen doorstaan. Ik denk dat het voor ons telers dit jaar erg moeilijk zal zijn om alle betalingen te kunnen doen aangezien we geen inkomen zullen hebben."

Alessandro Passerini uit Ferrara: "De abrikozen zijn erg beschadigd, we kunnen nu al constateren dat de vorst in sommige gevallen een totaal verlies van de oogst heeft veroorzaakt. De perziken moeten over een paar dagen worden gecontroleerd, daar weten we nog niet van wat de situatie is."

Friuli
"We hebben de hele nacht het vorstbeveiligingssysteem geactiveerd. Dat is de enige manier waarop we de oogst hebben gered," zegt Fabiola Fongione van het bedrijf Tavano-Fongione in Lestizza (provincie Udine). "We hebben de perzik- en appelbomen beschermd, terwijl de kersenbomen zich nog in een meer achterwaartse fenologische fase bevinden. De temperatuur is gedaald tot 4 °C onder nul en zonder de antivries zouden we alles verloren hebben."

Resultaat van de antivries-irrigatie in de boomgaard van Tavano-Fongione

Veneto
Ook in de provincie Verona kwam de temperatuur onder het vriespunt. Massimo Ceradini, teler van kiwi’s, perziken en appelen: "We hebben de hele nacht het antivriessysteem aangezet om de kiwi's te redden. In de komende dagen zullen we zien of het heeft gewerkt."

Alessandro Morini, teler van een 40 hectare appelboomgaard in het Zevio-gebied: "De thermometer wees 4 °C onder nul aan en in sommige delen was dat zelfs nog lager. De Pink Lady heeft iets schade opgelopen, hoewel deze appel niet zo vergevorderd is als het steenfruit, maar de Pink Lady is eerder dan andere appelvariëteiten en de kou heeft wel iets gedaan. Hopelijk is dit het enige probleem."

Trentino Alto Adige
Hier werden temperaturen ver onder nul gemeten, zelfs in Val di Non en Val di Sole, waardoor sommige telers hun antivriessystemen hebben geactiveerd. "In mijn omgeving heeft echter niemand ze geactiveerd," zegt Fabrizio Zadra in Sanzeno in Val di Non, 700 meter boven de zeespiegel, "omdat de appelboomgaarden zich nog in een vroege fenologische fase bevinden. Er was gelukkig geen schade."

Piemonte
In het fruitteeltgebied van Saluzzo (Cuneo) waren er tot nu toe weinig problemen, omdat de temperatuur niet verder daalde dan 0 °C.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven