Het Turkse bedrijf Alanar over jaarrond vijgen, het coronavirus en het komende kersenseizoen

"Ik verwacht dat het virus niet zoveel impact op het kersenseizoen zal hebben"

Het jaarrond kunnen aanbieden van vijgen was een uitdagend maar succesvol project voor het Turkse exportbedrijf Alanar. In plaats van alleen vijgen uit Turkije te exporteren, werkt het bedrijf ook met telers in Latijns-Amerika en Afrika. Nu het coronavirus zich in rap tempo verspreidt, doemen er nieuwe uitdagingen op. De exporteur is er echter nog altijd van overtuigd dat hij de wereldmarkt van vijgen en kersen zal kunnen voorzien maar hoopt bovenal dat de mensheid deze crisis snel te boven zal komen. 

Voor Yigit Gokyigit zijn het drukke tijden nu het seizoen van de in Latijns-Amerika geteelde vijgen in volle gang is. "We werken aan het zogenaamde '365-Day-Fig-Project. Alanar is de grootste exporteur in Turkije maar we leveren nu ook verse vijgen die elders geteeld zijn aan ons wereldwijde klantenbestand. Diverse telers in Latijns-Amerika en Afrika telen exclusief voor Alanar vijgen en werken volgens de hoogste standaarden. De boomgaarden in deze landen worden beheerd door onze teams en deze coördineren ook alle activiteiten van het werk in de boomgaarden tot aan het verpakkingsproces. Op deze manier dragen we onze kennis en expertise over, aangezien ons bedrijf zich al vele jaren de grootste vijgenexporteur ter wereld mag noemen. Momenteel teelt Alanar de speciale rassen Parisienne en Black Mission. Deze rassen werden dit jaar op de markt geïntroduceerd en zijn tot nu toe zeer goed ontvangen."

De samenwerking met telers, die zich op zo'n grote afstand van de thuisbasis van Alanar in Turkije bevinden, was niet altijd even makkelijk maar dankzij het team is het bedrijf hier toch goed in geslaagd, waardoor de kwaliteit op hetzelfde hoge niveau ligt als van de in Turkije geteelde vijgen. "Het seizoen van het ras Black Mission zal over een paar weken eindigen, dus de aantallen nemen momenteel al wat af. We verwachten tot juni Parisienne-vijgen te kunnen leveren. Op dit moment bereikt de aanvoer van dit ras zijn piek. We merken dat de vraag vanuit de hele wereld sterk is, met name die uit Noord-Amerika en het Verre Oosten. Sinds deze week merken we de gevolgen van de corona-uitbraak op de afzet in Europa. De vraag komt van alle kanten. We leveren onze vijgen aan de grote retailketens in Europa en dan met name in Duitsland en Frankrijk."

Wanneer het coronavirus ter sprake komt, vertelt Gokyigit dat hij van mening is dat Turkije goed in staat is om de verspreiding van het virus te beperken. "Vergeleken met de rest van Europa slaagt Turkije er goed in om de uitbraak van Covid-19 onder controle te houden. De Turkse regering heeft al vroeg voorzorgsmaatregelen getroffen en de Turkse bevolking is zich goed bewust van de situatie. Ik verwacht dan ook dat de virusuitbraak volledig beheersbaar zal blijven en dat de problemen binnenkort voorbij zijn. We weten hoe snel dit virus zich kan verspreiden als we kijken naar landen als China of Italië. Turkije heeft echter ingegrepen toen dat noodzakelijk was en verdere verspreiding voorkomen. Alanar is een dochteronderneming van Tekfen en ook dit bedrijf heeft al snel besloten om mensen met ingang van deze week zoveel mogelijk thuis te laten werken. Dit houdt in dat onze mensen vanuit hun eigen huis werken. We staan in nauw contact met onze zakenpartners in Europa. Ik geloof dat de huidige situatie uiteindelijk over zal gaan net zoals nu in China het geval is."

Voor zijn werk reist Gokyigit veel en bezoekt hij ook vaak Europese landen. Hoewel het nog maar een week geleden is dat hij Europa bezocht, lijkt het of de wereld in deze korte tijd totaal veranderd is. "In Europa verspreidt het virus zich zo snel, zeker de laatste dagen. Ik was een kleine week geleden nog in West-Europa maar nu is de situatie daar volledig anders dan toen. Ik weet dat al onze klanten momenteel thuis werken. Alanar maakt onderdeel uit van een groot Turks bedrijf en is voorbereid op diverse scenario's. Het is goed dat het coronoavirus in delen van het Verre Oosten momenteel deels onder controle is omdat dit één van onze voornaamste markten is," legt Gokyigit uit. 

Hij heeft goede hoop dat het Turkse kersenseizoen zoals vanouds zal verlopen. "Ook kersen zijn een belangrijke exportcategorie voor Turkije. Het seizoen begint al redelijk snel, namelijk in mei. Aangezien het coronavirus in Turkije momenteel onder controle is, verwacht ik dat het virus niet zoveel impact op het kersenseizoen zal hebben en dat we naar Europa kunnen exporteren zodra de eerste oogst binnen is."

Hoewel Gokyigit goed begrijpt dat bedrijven zich zorgen maken, is het menselijke aspect voor hem het allerbelangrijkst. "Ik hoop dat de wereld het coronavirus snel overwint. We hebben het hier over zaken maar laten we ook even stilstaan bij alle mensen die wereldwijd door dit virus worden getroffen. Mensenlevens zijn het belangrijkst en ik denk dat we in staat zijn alles te overwinnen door samen te werken en ons verantwoordelijk te gedragen. Wij hopen dat iedereen gezond blijft tot het virus verslagen is," zegt hij tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
Tel: +90 549 804 87 56
Email: yigit.gokyigit@alanar.com.tr  
www.alanar.com.tr 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven