Wereldwijde luchtvrachttarieven blijven stijgen

De luchtvrachttarieven stegen vorige week verder. De laatste cijfers van Tac Index laten zien dat de luchtvrachttarieven tussen Shanghai en Noord-Amerika vorige week met 18% zijn gestegen ten opzichte van een week geleden tot €5,22 per kg - het hoogste niveau sinds de dataleverancier is begonnen met het monitoren van de prijzen in 2016.

Ondertussen stegen de prijzen van Hong Kong tot Noord-Amerika met 19,4% op een week eerder tot €4,16 per kg. Hoewel dit geen record is, is het 29,6% gestegen ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Er waren ook grote stijgingen op diensten van Shanghai naar Europa, waarbij de gemiddelde prijzen vorige week een recordstijging lieten zien met 28,2% ten opzichte van een week eerder tot €3,74 per kg.

Van Hongkong naar Europa stegen de prijzen met 21,3% tot €3,17 per kg. Geen record, maar toch 32% voor op het niveau van het jaar geleden. Ook de trans-Atlantische tarieven stegen vorige week snel na een Amerikaans verbod op reizigers uit veel landen in Europa, terwijl Europa zijn grenzen begon te sluiten.

De prijzen van Frankfurt naar Noord-Amerika stegen met 56,6% ten opzichte van een week eerder naar €2,50 per kg, terwijl er van Chicago naar Europa een stijging was van 87,6% naar een (Tac Index) record van €1,89 per kg.

Vrachtvervoerder Agility: "Wereldwijde vrachtcapaciteitsreducties zijn op dit punt een realiteit en dat is niet langer alleen een kwestie van China en Intra-Azië." Er wordt melding gemaakt van capaciteitsbeperkingen op veel belangrijke markten, waaronder Azië-Europa, Europa-Azië, trans-Atlantisch, Intra-Azië, het Stille Zuidzeegebied en het Midden-Oosten.

Er wordt echter extra capaciteit voor vrachtschepen uit China ingezet. "De uitgaande luchtvrachtcapaciteit staat onder enorme druk op alle exportmarkten van het Chinese vasteland, aangezien de productie wordt hervat en passagiersvluchten worden geannuleerd. Echter, meer vrachtschepen komen de markt binnen. Klanten willen wellicht alternatieve vervoersmodellen onderzoeken, zoals een zee-lucht-optie of cross-border truck."

Bron: airargonews.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven