Noorse kroon ingestort: Coop genoodzaakt prijzen groente en fruit te verhogen

Het instorten van de Noorse kroon zorgt de laatste maand voor 30 procent duurdere importproducten, afgelopen week werden de producten in de loop van één nacht zelfs 10 procent duurder, aldus Coop. Ze vrezen voor verlies als ze de prijzen van onder andere groente en fruit niet verhogen.

De koers van de Noorse kroon heeft een flinke duikvlucht gemaakt: de kroon was al een tijd verzwakt, maar door paniek op de valutamarkt is de koers nu ingestort. Dat heeft grote consequenties voor Noorse bedrijven die producten importeren. Voor consumenten betekent het hoogstwaarschijnlijk dat de prijzen omhooggaan.

Bjørn Takle Friis, communicatiedirecteur bij Coop, zegt dat groenten en fruit voor 10 procent van de omzet van Coop zorgen: “We draaien verlies als we de prijzen niet aanpassen, die prijsstijgingen zullen, vooral op groente en fruit, aanzienlijk zijn. We gaan nu uitzoeken hoe we de prijzen zo min mogelijk hoeven te laten stijgen.”

Friis benadrukt dat het nog steeds het belangrijkste is voor Coop om besmetting in de winkels zoveel mogelijk tegen te gaan en de supermarkten bevoorraad te houden. Verder stelt hij dat het dalen van de kroon de importproducten zo’n 30 procent duurder heeft gemaakt: “Alleen vannacht (donderdag 19 maart) al stegen de prijzen met 10 procent. Dat heeft onmiddellijk effect op snelle, verse producten als groente en fruit. Het zal langer duren voor het merkbaar is bij producten die onze leveranciers nog op voorraad hebben.”

“Niet de tijd voor prijsstijgingen”
Bij Norgesgruppen kijken ze nog niet naar de prijzen. Volgens Kine Søyland, communicatiedirecteur bij Norgesgruppen, is het nog te vroeg om iets te zeggen over hoe de verzwakte kroon de prijzen van importproducten beïnvloedt. Ze benadrukt wel dat de prijzen in de winkels moeten stijgen als de prijzen bij de leveranciers stijgen. Voor nu ligt de focus bij Norgesgruppen echter ergens anders.

Søyland: “We focussen nu voornamelijk op twee dingen. Ten eerste zorgen we ervoor dat de winkels zo veilig en schoon mogelijk zijn wat betreft besmettingsgevaar, zowel voor klanten als voor medewerkers. Ten tweede doen we er alles aan om genoeg producten in de winkels te hebben. Daarbij wil ik nogmaals herhalen: koop alleen wat je nodig hebt, dit is een uitzonderlijke situatie. Ik vind het ook niet de tijd voor prijsstijgingen. We moeten er juist voor zorgen dat mensen kunnen krijgen wat ze nodig hebben.”

Bron: e24.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven