Will Teeuwen, Teboza:

"Ik ben niet bang voor de asperge-afzet, maar mensen moeten wennen aan de nieuwe werkelijkheid"

Tholen - De uitbraak van het Corona-virus heeft ook forse impact op de aspergesector. "Je kunt hier niet op anticiperen", constateert aspergeteler Will Teeuwen van Teboza uit het Limburgse Helden. Toch zijn er volgens hem nog voldoende kansen in de afzet. "Het gat wat nu ontstaat doordat de horeca wegvalt, moet opgevangen worden. Daar moeten we de retail voor activeren. Ik heb er goede hoop op dat de consument die nu zeven dagen per week thuis zit, kan nu thuis naast alle pasta’s ook lekker vers en gezond gaat eten. Dit wordt de nieuwe werkelijkheid. We zijn gewoontedieren en volgen normaal een vast patroon en dat vervalt nu compleet. Het is logisch dat de mensen dat nieuwe ritme even moeten zien te vinden."

"We zitten nu in een overgangsperiode. Vorige week zagen we de hausse met het hamstergedrag in de supermarkten, wat voor leveranciers ook weer nieuwe uitdagingen gaf. Nu komen de supermarkten in wat rustiger vaarwater terecht Wij hebben twee weken terug de leveringen aan de Nederlandse retail opgestart en dat loopt eigenlijk best goed. Het aanbod is ook nog niet al te groot. Voor de consument zijn de asperges in deze periode traditioneel nog niet 'top of mind', maar ze moeten nu in de winkel zien dat het product weer aanwezig is. Op de Belgische markt verloopt de afzet wel aanzienlijk rustiger dan anders, daar ligt nu een grote uitdaging", vertelt Will.

"De prijzen zijn nu niet op het niveau wat we zouden wensen, maar daar maak ik me momenteel nog het minste zorgen over. Er zijn sectoren die hun afzet volledig zien verdampen. Bij ons ligt de verkoop naar de Nederlandse supermarkten nog goed op schema. De Duitse retail start traditioneel wat later op en biedt nu nog Grieks product aan", vervolgt de teler. "Ik zit inmiddels al een aantal jaartjes in de asperges en door de jaren heen blijkt dat welke crisis dan ook altijd weinig impact heeft gehad op de aspergeconsumptie. De asperge is nooit een product dat dagelijks gegeten wordt, maar juist in moeilijke tijden gunnen de consumenten zichzelf vaak een maaltijd met asperges."

"Een uitdaging is wel om voldoende oogstmedewerkers te krijgen. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere producerende landen. Niet iedereen kan hierdoor zijn asperges oogsten en daardoor zal het aanbod ook minder worden", verwacht Will. Zelf heeft hij voor voorlopig voldoende mensen tot zijn beschikking, onder meer dankzij personeel dat nu in andere sectoren niet aan de slag kan. "Maar dat zal de komende weken een uitdaging blijven. Bij iedereen heerst onzekerheid. Zelf hadden we door het regenachtige en stormachtige weer de start van veel oogstmedewerkers naar achteren geschoven. Om de mensen vanuit Oost-Europa hier naar toe te krijgen, is nog steeds uiterst moeilijk. Ondanks alle politieke afspraken zien we dat ieder land  - en zelfs iedere douane-ambtenaar - andere regels lijkt te hanteren en dat dat terwijl er in Nederland toch echt buitenlandse medewerkers nodig zijn om de voedselvoorziening op peil te houden." 

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel: +31 (0) 77 307 1444
Fax: +31 (0) 77 307 7398
w.teeuwen@teboza.nl  
www.teboza.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven