Nóg kouder weer met winterse buien op komst

Koude nachten in heel Europa

NFO meldt dat in grote delen van Europa het de afgelopen twee nachten koud is geweest. Vooral afgelopen nacht kwamen veel fruittelers in actie om te beregenen of om hun gewas met vuurpotten te beschermen. In Nederland werd de laagste temperatuur gemeten door weerstation Woensdrecht (-6,1 °C). Op andere locaties varieerde de temperatuur van net onder het vriespunt tot -3 °C. Afhankelijk van de van de temperatuur en de gevoeligheid van het gewas, besloten telers of de beregening ingeschakeld werd. In de afweging wel of niet beregenen speelde voor sommige telers ook de geplande hoeveelheid trekkerwerk mee. Het is na alle regen immers net droog genoeg om overal te kunnen rijden en beregening zou de boel weer extra nat maken. Toch zal voor de meeste telers de minimumtemperatuur uiteindelijk de doorslag hebben gegeven.

Ook elders in Europa werd het behoorlijk koud. Van het Alte Land tot Südtirol en van Polen tot België zakte te temperatuur onder het vriespunt, maar het koudst werd het in Polen met temperaturen tot zo’n -10 °C. Op Facebook werd in een bericht zelfs een temperatuur van -14,6 °C gedeeld. Vooral de harde wind en aangevoerde koude maakten deze nachtvorst extra lastig te bestrijden.

Ook komende nacht wordt nog behoorlijke vorst afgegeven. De nacht van woensdag op donderdag zal het kwik op veel plaatsen ook nog onder het vriespunt dalen en daarna is het weer even gedaan met de nachtvorst.


Polen kreeg zijn eerste zware vorst van het jaar, zo lijkt het. Hieronder foto's die gedeeld zijn op Twitter door Fruitteeltonline. Het is niet bekend hoeveel producten zijn beschadigd. Er wordt een nieuwe zeer koude nacht verwacht, met temperaturen van -6 graden Celsius in sommige delen van Polen.Fruitteler Oud-Vossemeer sproeit om bloesem te beschermen

Nog kouder weer op komst
Liefhebbers van zonnig en warm lenteweer moeten nog even geduld hebben. Het zonnige en vrij koude weer van nu maakt plaats voor een nóg kouder weertype met winterse buien. Daarbij is vooral zondag kans op natte sneeuw en hagel. Overdag wordt het hooguit 8 graden, maar de gure noordoostenwind maakt het gevoelsmatig veel kouder.

Vanaf vrijdag slaat het weer om. Met een noorden- tot noordoostenwind worden wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd. Dat niet alleen, hoog in de atmosfeer wordt ijskoude lucht vanaf Spitsbergen naar ons land geblazen. Op ongeveer 1500 meter hoogte is het -12 graden en op 5 km hoogte is het zelfs -35 graden! Hierdoor ontstaan zondag felle winterse buien met hagel, natte sneeuw en kans op een klap onweer. Ook maandag is nog kans op enkele winterse buien, daarna lijkt het weer droog te worden.

Hoewel het overdag vanaf zaterdag gevoelig kouder wordt, verlopen de nachten juist minder koud. Omdat er vrij veel wind staat en wolkenvelden over ons land trekken komen de minima in het weekend een paar graden boven nul uit. Vanaf dinsdag gebeurt het omgekeerde. Overdag wordt het iets zachter met maxima rond 10 graden, maar ’s nachts neemt de kans op vorst weer toe.

Bron: NFO/Weeronline


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven