ElbeFruit zet in op nieuwe projecten

"Voor het eerst Egyptische uien"

Importbedrijf ElbeFruit uit Hamburg is binnen enkele jaren uitgegroeid tot een erkende leverancier van peulvruchten van over de hele wereld. Of ze nou uit Guatemala, Kenia, Egypte of Zimbabwe komen: verse peulen en sugarsnaps worden het hele jaar door in handelsrelevante hoeveelheden geleverd. Desondanks heeft ook het internationaal opererende bedrijf het moeilijk met de coronacrisis: desalniettemin heeft men het assortiment nu met een nieuwe producttak uitgebreid, en wel met Egyptische consumptieuien, knoflook en zoete aardappelen, kondigt directeur Edgar Günther aan. 


Vertragingen en de continue onzekerheid vanwege de actuele coronacrisis zijn ook bij ElbeFruit merkbaar. Ondertussen worden er nog steeds grote volumes aan peulvruchten geïmporteerd en geleverd. 

Momenteel bevindt de handel in peulvruchten zich in een zogenaamde overgangsfase. Guatemala, Egypte en Kenia zijn momenteel nog de drie dominerende leveringslanden op de markt. Over twee weken zal het Egyptische aanbod echter opraken. "Daaropvolgend - vermoedelijk vanaf week 17-18 - zal Zimbabwe succesvol op de markt komen“, schetst Edgar het seizoensverloop. Vanwege de politiek instabiele situatie werd de Zimbabwaanse teelt vele jaren vrijwel lam gelegd. Sins ongeveer vijf jaar groeit de landbouwproductie weer zoals voorheen. "Zimbabwe vestigt zich opnieuw als belangrijk teeltland op het gebied van peulvruchten. Aan de ene kant omdat het seizoen van april tot en met eind augustus/ begin september duurt, aan de andere kant ook omdat sugarsnaps en erwten uit Zimbabwe in de gewenste hoeveelheid en van een goede kwaliteit geleverd kunnen worden."


Een blik op een plantage in Zimbabwe: de eerste oogst zal vanaf week 17 op de markt komen. In totaal bestaat twee derde van de totale afzet uit sugarsnaps, één derde uit peultjes. De vraag is echter verschillend afhankelijk van de afzetmarkt.

Voor het eerste Egyptische uien
Egypte hoort reeds sinds enkele jaren tot de belangrijkste partnerlanden op het gebied van peulvruchten. In samenspraak met een bestaande leverancier werd het portfolio van ElbeFruit uitgebreid met een compleet nieuwe producttak, vertelt Edgar. "We zullen nu voor het eerst gele en rode uien uit Egyptische teelt aanbieden. Het seizoen is reeds van start gegaan en de eerste ladingen zijn reeds op weg naar ons." De producten zullen per schip aan de Sloveense kust arriveren, van daaruit worden de uien ofwel in gedeeltes gedistribueerd ofwel door de klanten zelf opgehaald.


De uien uit Egyptische teelt zijn in verschillende maten verkrijgbaar (40-100 mm) en worden overwegend in big bags verkocht. De importuien zijn naar verwachting tot eind augustus/ begin september verkrijgbaar.

De uienimport vanuit Egypte bevindt zich nu nog in de testfase. Als alles goed loopt wordt het importvolume desondanks snel verhoogd, aldus Edgar. "Ons doel is om zo snel mogelijk een weekhoeveelheid van 10-15 ton te verkopen.“ De actuele coronacrisis is volgens de importeur niet perse een nadeel, de actuele hamsterinkopen zouden de uienafzet juist kunnen bevorderen. "We hebben ons tot nu toe altijd op nicheproducten met hogere marges gefocust. Momenteel is er echter eerder vraag naar basisvoedingsmiddelen zoals aardappelen, uien en wortelen", zegt Edgar afsluitend.Voor meer informatie:
Elbe Fruit
Edgar Günther
M: +49 157 5175 1475
T: + 49 40 2999 64 304
Email: edgar@elbefruit.eu
www.elbefruit.eu  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven