Matthias Kinzel, Strauss Verpackungsmaschinen:

"Het weer en de opbrengsten zijn al enige tijd een probleem maar het coronavirus is van een heel ander kaliber"

Het tekort aan arbeidskrachten was al een groot probleem en nu verergert het coronavirus deze situatie. "In de aspergesector betekenen de sluitingen van de grenzen en de deels gerechtvaardigde angst van de oogstarbeiders voor het coronavirus gewoon dat er niet genoeg mensen komen voor de oogst. Bedrijven die vroegtijdig zijn begonnen met oogsten hebben een klein voordeel en worden gedeeltelijk bevoorraad," zegt Matthias Kinzel van Strauss Verpackungsmaschinen. Het bedrijf is gespecialiseerd in machines voor het oogsten, wassen, sorteren, wegen en verpakken van asperges, appelen en prei.

Aspergeoogst in de problemen
"In de sector van de appelen en prei melden onze klanten dat er op dit moment speciale ploegen worden ingezet om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit is zeker ook het geval in andere sectoren, het aanbod moet worden veiliggesteld. Wat betreft de asperges, deze edele groente heeft te lijden onder het verlies van de horeca en andere verkoopsectoren." Dat betekent dat de aspergesector weer van meerdere kanten onder vuur ligt: "Ondanks de sterke inspanningen van de telers, zijn er niet genoeg arbeiders om de oogst binnen te halen en tegelijkertijd zijn er grote onzekerheden te plaatsen bij enkele bekende verkoopkanalen. Zo is de horeca momenteel gesloten die hooguit de mogelijkheid hebben om buiten het bedrijf te leveren. Naast de gebruikelijke problemen van de afgelopen jaren, bijvoorbeeld door het weer of de oogstopbrengst, is het virus en de omvang ervan echt iets heel anders."

Piekactiviteit in de bedrijfshal, zodat alle bestelde machines zo snel mogelijk kunnen worden geleverd.

Werkkracht uit andere sectoren
Kinzel ziet, net als vele anderen, een mogelijke oplossing voor de Duitse groenten- en fruitsector in de tewerkstelling van mensen die op dit moment in hun sector niets om handen hebben: "Sluitingen in onder andere de horeca, de industrie, de handel en de universiteiten zijn voor velen een probleem. Ook uitzendkrachten hebben het zwaar te verduren. Door oproepen vanuit de tuinbouwsector hebben sommigen al steun kunnen bieden aan regionale telers en dat is ook dringend nodig. Een grote hindernis voor sommigen is echter de betaling, die meestal lager is dan wat ze gewend zijn in hun eigen baan. Maar zelfs een lager inkomen is voor sommigen een betere optie dan helemaal geen geld te verdienen voor onbepaalde tijd."

Klaar voor transport

Videochat
De machinefabrikant werkt hard aan het leveren van uitstekende machines aan klanten om hun werk te vergemakkelijken, in ieder geval in dit opzicht. "We liggen nog steeds goed op schema wat betreft onze deadlines. Onze jarenlange partnerschappen met verkoop- en servicepartners in vele landen werpen nu hun vruchten af. Gezien de reisbeperkingen die ons sterk beknotten, zijn onze servicepartners in de verschillende landen in staat om de dienstverlening aan de klant in stand te houden, ook al zijn er soms grote beperkingen." Naast de lokale contactpersonen is er ook hulp via de servicehotline en via e-mail en andere kanalen voor klantenondersteuning. "We hebben onlangs een machine in werking gesteld via videochat."

Het Strauss GmbH-team op de stand op de Fruit Logistica in februari.

Hetzelfde schuitje
Kinzel en zijn team waren over het algemeen zelfverzekerd, maar natuurlijk ook bezorgd: "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en moeten ons elke dag aanpassen aan deze bijzondere situatie. Onze klanten tonen begrip hiervoor. Als we naar de toekomst kijken, zullen de economische gevolgen merkbaar zijn als bijvoorbeeld investeringen na deze stilstand worden uitgesteld."

Voor meer informatie:
Matthias Kinzel
Strauss Verpackungsmaschinen GmbH
Felix-Wankel-Straße 22-24
21614 Buxtehude
Deutschland
Telefon:+49 (0)4161 74020
info@strauss-pack.com
www.strauss-pack.de

Nederlandse vertegenwoordiger voor Strauss:
Op 't Root Landbouwmechanisatie
Gerard Kempkens
Lemmensweg 1
6065 NP Montford
+31 (0) 475 541 312
info@optroot.com
www.optroot.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven