Vraag naar Spaans citrus steeg in week 11, prijs omhoog

Volgens het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten is de vraag naar citrus in week 11 van 2020 (van 9 tot 15 maart) gestegen door de angst van de consument voor een mogelijk tekort aan product in de schappen, maar ook door de gezonde eigenschappen van citrus in tijden van een pandemie. De gemiddelde citrusprijzen stegen in week 11 en naar alle verwachting heeft die toename zich ook in week 12 doorgezet.

Oogst
De oogst van de late sinaasappelrassen Navel Lanelate, Navel Navelate, Washington en Thompson Navel hield nog aan, alsook die van mandarijnen en hybriden zoals Afourer, Nadarcott, Ortanikes, Tango, Orri, en die van de citroenrassen Fino en Verna.

De gemiddelde telersprijzen stegen. Er was een afname van de afzet van vroege rassen en een toename van die van de latere variëteiten met een hogere handelswaarde. Zowel de lagere oogst in Spanje en daarbuiten als de toename van de vraag door de onzekerheid die heerst vanwege het coronavirus hebben de prijzen doen stijgen.

Telersprijzen
In week 11 bedroegen de gemiddelde telersprijzen 0,30 €/kg, wat een stijging van 20% inhield tegenover de week ervoor. Voor mandarijnen (0,68 €/kg) en citroenen (0,43 €/kg) was er ook een toename, maar slechts met 3% en 2% respectievelijk.

Prijzen verwerkingsbedrijven
Volgens het observatorium zijn de gemiddelde citrusprijzen die verwerkingsbedrijven in week 11 kregen ook gestegen en de prijsstijging deed zich naar alle verwachting ook voor in week 12.

De sinaasappelen, gesorteerd en verpakt, kostten gemiddeld 0,67 €/kg en werd daarmee 3% duurder dan in week 10. Voor de citroenen was dat 0,80 €/kg (+7%), terwijl de prijs voor de mandarijnen gelijk bleef.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven