Een kwart van de oogst is verloren

De ‘calçot’-sector in Spanje kreunt

Dit jaar geen calçotada, het Catalaans volksfeest waarbij families, vriendengroepen of zelfs hele bedrijven samenkomen en genieten van malse geroosterde lente-uien in een sausje. Het coronavirus en de verlenging van de noodtoestand in Spanje tot minimaal 11 april hebben het einde ingeluid voor het ‘calçot’-seizoen.

Mercabarna, de groothandelsmarkt van Barcelona, heeft vorige week al bestellingen geretourneerd omdat er geen vraag was van particulieren of restaurants. Het verlies voor de BOB Calçot de Valls wordt geraamd op een kwart van de productie. Elke winter worden 18 mln calçots met oorsprongsbenaming geplant, maar ruim 4,5 mln zullen dit jaar niet geoogst worden.

Francesc Xavier Amill, de voorzitter van BOB Calçot de Valls, betreurt het verlies van 25% van de oogst. “In het beste geval hebben we gewoon geen winst dit jaar, maar ik vrees voor rode cijfers. De leden stellen voor overheidssteun aan te vragen in de vorm van subsidies of zachte leningen", zegt Amill.

Ook de in calçot gespecialiseerde restaurants worden hevig getroffen. De meeste bevinden zich in de streek Alt Camp en openen slechts in het lente-uien seizoen. De verliescijfers worden geraamd op €14 mln.

Nochtans zag het ernaar uit dat 2020 een recordjaar zou worden qua productie en consumptie. De storm Gloria van januari zorgde nog voor een vertraging van de oogst, maar eenmaal aan de gang, schoot de vraag de lucht in en de prognoses voor de rest van het seizoen waren dan ook uitstekend. Nu is alles naar de vaantjes. Het seizoen is ten einde en er staan nog miljoenen calçots op de velden die niemand meer zal oogsten vanwege het gebrek aan vraag.

Bron: cope.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven