"Misschien moeten we op zoek naar alternatieve markten, niet alleen Europa"

Oogst steenfruit in Huelva vervroegd van start

De oogst van de eerste nectarines uit beschermde teelt is twee weken eerder dan gebruikelijk van start gegaan in de Spaanse provincie Huelva. De komende weken zijn ook perziken, abrikozen, pruimen en paraguayo’s aan de beurt.


Victoria Martín, verantwoordelijke marketing bij PlusBerries

“Op maandag 23 maart hebben we de eerste witvlezige nectarines geplukt. Dat is behoorlijk vroeg, net als in 2016, toen we op 21 maart begonnen. De komende weken duiken we ook de boomgaarden van de perziken en de geelvlezige nectarines in. We hebben een zachte winter gehad, met ongeveer 200 koude-uren en een goede zetting. We zijn erg blij met de kwaliteit”, zegt Victoria Martín, verantwoordelijke marketing van Agromartín, onderdeel van de groep Plus Berries, een specialist in aardbeien en steenfruit. Het bedrijf uit Huelva teelt steenfruit in ongeveer 200 hectare kassen met extra vroege rassen en 700 hectare met middelrassen en late variëteiten.

De eerste pallets zijn bestemd voor de groothandelsmarkten in Europa en vanaf volgende week, wanneer de aanvoer echt goed op gang komt, komt er ook product terecht bij de retail. Met Europa als epicentrum van de pandemie, baadt het seizoensbegin echter in een waas van onzekerheid.

“We weten niet goed hoe de markten zullen reageren, ondanks de aanzienlijke volumes, mooie maten, goede brix en lekkere smaak. In Spanje en in veel andere Europese landen zijn groentewinkels, voedingswinkels, groothandelsmarkten, hotels en restaurants of gesloten of zijn de openingstijden beperkt. Elk land heeft zijn eigen beleid daaromtrent en dat kan trouwens elke dag veranderen. De afzet op de groothandelsmarkten kreunt onder de situatie en er is niet gauw beterschap in zicht. Ook de aankopen in de supermarkten zouden wel eens kunnen afnemen als de lockdown maatregelen worden aangescherpt”, zegt Victoria Martín.

“Europa is de belangrijkste bestemming voor ons fruit en blijft ook nu onze voorkeur wegdragen. Maar misschien zullen we genoodzaakt zijn op zoek te gaan naar andere afzetmarkten die ons aanbod kunnen absorberen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten of Hong Kong. We hopen dat de goede oogst en het goede weer in Europa de interesse van de consument wekt. Steenfruit is ook langer houdbaar dan veel ander fruit en is weer eens iets nieuws na de winterproducten”, zegt Victoria.

Plus Berries verwacht dit seizoen zo'n 15 mln kilo steenfruit te oogsten, waarvan 5 mln in april en mei en 10 mln van juni tot september. In de winter importeert het bedrijf product uit Zuid-Afrika om de klanten te kunnen beleveren die het hele jaar door steenfruit in de aanbieding wensen te hebben.

Voor meer informatie:
Victoria Martín
PlusBerries
Mob: +34 673109821 (Spanje)
Tel: +34 959504454
victoriamartin@plusberries.com
www.plusberries.com
www.agromartin.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven