Aldi en McDonald’s wisselen personeel uit

De tactiek van Freshippo tijdens de epidemie in China
Toen de inwoners van China zich aan het einde van januari in huis terugtrokken wegens het coronavirus, stond de supermarktketen Freshippo van Alibaba voor een dilemma: online bestellingen voor fruit schoten omhoog, maar het aanbod was laag. Als oplossing voor dit probleem liet Freshippo dozen met fruit in bulk openscheuren door medewerkers, waarna het fruit per stuk werd afgezet. Freshippo, dat onder de naam Hema in China zo'n 200 vestigingen heeft, begon ook een programma in Wuhan waarin klanten in groepen boodschappen in konden slaan. Deze bestellingen werden vervolgens met speciaal hiervoor ingezette bussen afgeleverd. Dit gebeurde in plaats van met de fietskoeriers die normaal door Freshippo worden ingezet.
Bron: reuters.com 

VK: Morrisons, Iceland, Sainsbury’s en Aldi plaatsen schermen bij kassa's
Morrisons, Iceland, Sainsbury’s en Aldi gaan doorzichtige schermen bij kassa's plaatsen. Hiermee moeten kassamedewerkers beter worden beschermd tegen besmetting met het coronavirus, gezien ze te maken krijgen met honderden klanten per dag. Verschillende ketens verzoeken hun klanten om minstens een meter afstand te houden ten opzichte van personeel bij kassa's. Een aantal winkelmedewerkers heeft via social media aangegeven dat het ze niet is toegestaan om beschermende middelen zoals mondmaskers te gebruiken. Paddy Lillis van Usdaw, de vakbond voor winkelmedewerkers maakt zich zorgen. "Er zijn toenemende zorgen over de veiligheid en het welzijn van winkelmedewerkers. De situatie in winkels in het afgelopen weekend en het gedrag van sommige klanten dwingt supermarkten ertoe om beter de gezondheid van het eigen personeel te beschermen”.
Bron: theguardian.com 

Britse Spar-buurtwinkels zien vraag enorm stijgen
Spar-winkels in het Verenigd Koninkrijk hebben te maken met een enorme piek in de vraag vanuit de consument. Groothandelaren die aan de buurtwinkels leveren hebben aangegeven dat bestellingen voor versproducten en diepgevroren producten met tot 200% zijn toegenomen. Spar heeft een netwerk van 2.600 vestigingen, waaronder 1.459 locaties via franchisenemers. Volgens Spar komt het bedrijf aan de enorme vraag tegemoet door de schappen goed gevuld te houden en een sterke service te verlenen, ondanks de COVID-19-uitbraak. "We moedigen onze klanten aan om lokale winkels te bezoeken en hier regelmatig weinig boodschappen te doen. We hebben een zeer goed aanbod aan levensmiddelen en non-food-producten. Zo lang mensen niet gaan hamsteren, kunnen we aan de behoeftes van de lokale gemeenschappen blijven voldoen", aldus Spar UK-directeur Louise Hoste.
Bron: talkingretail.com

Amazon levert geen niet-essentiële producten meer aan Italië en Frankrijk
Amazon gaat stoppen met het leveren van niet-essentiële producten aan consumenten in Italië en Frankrijk. Het besluit van Amazon ligt in het verlengde van de huidige situatie in regio's die door het coronavirus zwaar zijn getroffen. Een woordvoerder van Amazon gaf aan dat het besluit van het bedrijf een gevolg was van de hoge piek aan bestellingen. Ook wil het bedrijf beter letten op veiligheidsmaatregelen op de werkplek. Door via Amazon.it en Amazon.fr geen niet-essentiële producten meer te leveren, kan er volgens de woordvoerder ook door medewerkers beter worden gefocust op een tijdige levering van producten die consumenten nu het meest nodig hebben.
Bron: reuters.com 

Duitsland: Aldi en McDonald’s delen personeel
De supermarktketens Aldi Sud en Aldi Nord hebben een overeenkomst getekend met de fastfoodketen McDonald's. Door de overeenkomst kunnen medewerkers van McDonald's snel en zonder administratieve rompslomp bij Aldi-vestigingen aan de slag. Het coronavirus heeft bij supermarkten geleid tot een overweldigende vraag, terwijl bedrijven in de horecasector nagenoeg lam worden gelegd. De overeenkomst tussen de supermarktketen en het fastfoodbedrijf zorgt ervoor dat Aldi-winkels meer ondersteuning voor de enorme vraag krijgen, terwijl de medewerkers van McDonald's aan het werk kunnen blijven. Onder de overeenkomst is vastgelegd dat McDonald’s-werknemers specifiek naar Aldi worden gestuurd en daar op tijdelijke basis werkzaam zullen zijn. Na deze tijdelijke periode kunnen de werknemers weer terugkeren naar hun voormalige werkgever. McDonald’s heeft in Duitsland een netwerk van bijna 1.500 vestigingen. Aldi is een van de grootste supermarktketens van Duitsland. De twee verschillende bedrijven Aldi Nord en Aldi Sud genereren in de Duitse markt een jaaromzet van ongeveer €27,7mld.
Bron: winsightgrocerybusiness.com 

Australische supermarkten mogen samenwerken
De grootste supermarktketens van Australië hebben van de ACCC, oftewel de nationale mededingingsautoriteit, toestemming gekregen om samen te werken. Door samenwerking kunnen de verschillende ketens zorgen voor een beter lopende leveringsketen voor levensmiddelen. De afgelopen weken werden gekenmerkt door een fors toegenomen vraag, waardoor schaarste bij supermarkten is ontstaan. De ketens Coles, Woolworths, Aldi en Metcash mogen nu de samenwerking met logistieke bedrijven en leveranciers op elkaar afstemmen. Wel is het de ketens verboden om prijsafspraken op te stellen. De goedkeuring van de ACCC maakt het voor de supermarktketens mogelijk om tijdelijk de regelgeving voor eerlijke concurrentie te omzeilen, zodat consumenten beter toegang tot dagelijkse benodigdheden krijgen.
Bron: insideretail.com.au 

Mexico: Walmart laat oudere werknemers thuisblijven
Walmart de Mexico is een van de supermarktketens in Mexico die sinds kort zijn oudere werknemers thuis laat blijven. Enkele tienduizenden medewerkers op leeftijd die normaal verantwoordelijk zijn voor het inpakken van boodschappen worden wegens de zorgen om het coronavirus noodgedwongen thuis gehouden. Wegens hun leeftijd zijn ze meer kwetsbaar voor de gevolgen van COVID-19. In totaal gaat het om ongeveer 35.000 Mexicanen op leeftijd. De meesten van hen zijn tussen de 60 en 74 jaar oud en zijn actief via een vrijwilligersprogramma dat door de Mexicaanse overheid wordt ondersteund. Het loon van deze werknemers bestaat uitsluitend uit fooien voor het inpakken van boodschappen. Voorheen was er al vanuit vakbonden kritiek op het programma. Veel Mexicaanse inwoners hebben zich wegens het coronavirus in zelf-isolement geplaatst en werken vanuit huis.
Bron: reuters.com 

Canada: Sobeys installeert schermen van plexiglas bij kassa's
Empire, het moederbedrijf van de Canadese supermarktketen Sobeys, heeft duizenden schermen van plexiglas besteld, die bij kassa's moeten worden geïnstalleerd. De doorzichtige schermen zijn een poging om kassamedewerkers beter af te scheiden van klanten in verband met de huidige pandemie. Naast de schermen worden ook stickers op de vloer voor de kassa's geplaatst, die instructies geven over hoe klanten op twee meter afstand van elkaar moeten blijven. 
Bron: theglobeandmail.com 

Amazon verhoogt loon voor overuren
Amazon.com gaat het salaris voor overuren verhogen voor werknemers die in de Amerikaanse distributiecentra van het bedrijf actief zijn. De werknemers staan onder hoge druk, nu de vraag vanuit de consument fors is toegenomen wegens de huidige situatie rondom het coronavirus. Amazon-CEO Jeff Bezos heeft via de website van Amazon aangegeven dat ook zijn eigen tijd en aandacht nu geheel gericht is op COVID-19 en hoe Amazon hier het best een rol in kan spelen. Werknemers bij Amerikaanse distributiecentra krijgen een dubbel loon uitbetaald voor alle uren waarin bovenop de reguliere werkweek van 40 uur wordt gewerkt. De loonsverhoging geldt van 15 maart tot 9 mei. Voorheen werd voor overuren anderhalf keer zoveel uitbetaald.
Bron: reuters.com 

VS: Dollar Tree wil 25.000 nieuwe werknemers
Dollar Tree is van plan om zijn werkleger met meer dan 10% te vergroten. Het bedrijf wil in de VS meer dan 25.000 voltijds en deeltijds werknemers aannemen in verband met de toegenomen vraag door het coronavirus. Het bedrijf heeft vacatures voor managers, kassamedewerkers en vakkenvullers bij de 15.000 Dollar Tree- en Family Dollar-vestigingen. Ook is er nieuw personeel nodig bij de 24 distributiecentra van de retailgroep. Volgens HR-directeur Betty Click kunnen zowel starters als ervaren professionals die door de huidige situatie thuis zitten zich voor de vacatures aanmelden.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Instacart wil 300.000 nieuwe orderpickers werven
Het Noord-Amerikaanse thuisbezorgplatform Instacart heeft plannen bekend gemaakt om 300.000 voltijds werknemers te werven. Het nieuwe personeel wordt in de komende drie maanden aangenomen en zal worden ingezet om bestellingen van klanten in winkels samen te stellen. De orderpickers zijn hard nodig, omdat de vraag naar afhaaldiensten en online thuisbezorging van boodschappen door de huidige pandemie fors is gestegen. Instacart is als service voor miljoenen consumenten van cruciaal belang geworden. De consumenten vertrouwen erop dat het platform op een veilige, betrouwbare en betaalbare manier toegang kan blijven geven tot dagelijkse benodigdheden. In de afgelopen paar weken zag Instacart zijn bestellingen jaar op jaar toenemen met meer dan 150%. Ook is de gemiddelde bestelling met 15% in volume toegenomen. Door het aantal orderpickers praktisch te verdubbelen versterkt Instacart zijn positie om deze toegenomen vraag binnen de Noord-Amerikaanse markt tegemoet te komen.
Bron: prnewswire.com 

VS: Kroger beloont werknemers tijdens crisis
Kroger gaat naar voorbeeld van een aantal andere Amerikaanse supermarktketens zijn werknemers belonen voor hun inspanningen tijdens de huidige COVID-19-crisis. De keten keert een eenmalige bonus uit voor medewerkers die gedurende de pandemie actief zijn in de winkels, in de leveringsketen en bij de klantenservice van het bedrijf. Voltijds medewerkers krijgen een bonus van $300 (€277), terwijl deeltijds werknemers een bonus krijgen van $150 (€138). Daarnaast heeft Kroger zijn richtlijnen uitgebreid met betrekking tot absenties wegens het coronavirus. Zo krijgen werknemers die symptomen van COVID-19 vertonen betaald verlof, mits de symptomen zijn erkend door een medische expert. Dit betaalde verlof geldt ook voor medewerkers die zich in zelf-isolatie bevinden. De getroffen werknemers krijgen voor een periode tot twee weken hun standaardloon.
Bron: progressivegrocer.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven