Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Markten Nederland essentieel onderdeel van de voedselketen

Tholen - Hoewel het in Nederland sinds gisteren verboden is om zich met meer dan drie personen tegelijk in een groepje te bevinden, geldt deze maatregel niet op de openbare markt. "Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is", stelde minister Grapperhaus gisteren in de persconferentie. Dat betekent dat non-food mogelijk geweerd wordt van markten zoals in Noord-Brabant al is bepaald. In Belgie zijn strengere maatregelen van kracht, openbare markten zijn daar sinds 17 maart gesloten. "Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn", aldus de autoriteiten. 


Zelfbedieningsmarktkraam van Vitamientje.nl met verbrede gangpaden

Dat is goed nieuws voor Nederlandse markthandelaren die al tijden in onzekerheid leven. AGF-winkels werden door de overheid al eerder als essentieel onderdeel van de voedselketen gezien na een lobby van branchevereniging Agf Detailhandel Nederland. Toch is het niet vanzelfsprekend dat markten open blijven. Een kort geding van branchevereniging CVAH tegen de gemeenten Rotterdam en Dordrecht veranderde de situatie niet. Deze gemeenten hebben middels een noodverordening de openbare markten, ook de kleinere, gesloten. Deze noodverordening telt zwaarder volgens de rechter.

De meeste steden houden markten open, alleen in Rotterdam, Dordrecht, Zaanstad, Enschede, Venlo en Maastricht sluiten markten. Markthandelaren die wel op de markt staan, hebben inmiddels strenge richtlijnen opgesteld waar klanten zich aan moeten houden. Stoepkrijt of tape duidt de afstandsmaatregel en rijvorming aan, gangpaden in marktkramen zijn verbreed en bij zelfbedieningskramen wordt gevraagd of klanten hun handen willen desinfecteren.

Marktlui zien dat consumentenbehoeften en -patronen veranderen. ‘Mensen zijn ineens op zoek naar gezond eten’, zegt Bep Oud (60) van Sjakie Knakie tegen een verslaggever van De Volkskrant. ‘Maar ze zeggen ook: ik hoef niet te werken, dus nu heb ik tijd voor de markt’, zegt Rina Mol. Oud: ‘Ze zijn zeker ook vitaminen aan het inslaan. De spruiten, spinazie, broccoli en sperziebonen zijn niet aan te slepen.’