Hylke Brunt, VAVI

“Vraag naar frietaardappelen ingestort door coronavirus”

Tholen – Vrijdag stuurde Farm Frites een brief naar haar telers met de mededeling dat een deel van de productielijnen voor friet wordt stopgezet. Volgens Hylke Brunt, secretaris van de Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (VAVI) is de vraag naar verse- en diepvriesfriet de afgelopen week significant ingestort. “Door de sluiting van de horeca is er veel minder vraag naar aardappelproducten,” vertelt Hylke. “Deze sector is normaal goed voor 80% van onze afzet en door het wegvallen daarvan besluiten sommige producenten van verse- en diepvriesfriet hun lijnen nu geheel of gedeeltelijk stop te zetten.”

De aardappelketen zit door die omstandigheden opeens met een berg aardappelen die ze nu niet meer kwijt kunnen. “Die aantallen kunnen we onmogelijk wegwerken op alleen de retailmarkt,” vertelt Hylke.

Aan de inkoopzijde is het vooral de prijs die is ingezakt. “Waar normaal op de vrije markt frietaardappelen voor 15 eurocent verkocht werden zijn die prijzen gezakt tot 4 eurocent. Voor de frietproducenten is het daarnaast praktisch onmogelijk om alle consumptieaardappelen in het reguliere proces te verwerken. De VAVI zit in overleg met de Brancheorganisatie Akkerbouw, andere organisaties in de aardappelketen en het Ministerie van LNV over de vraag wat er moet gebeuren met de aardappelvoorraden die nu blijven liggen bij de telers.” Volgens het persbericht van de brancheorganisatie akkerbouw gaat het over 1 miljoen ton frietaardappelen met een waarde van 160 tot 200  miljoen euro.

Het op voorraad zetten van verse friet heeft weinig zin. Voor de diepvriesfriet, die beter te bewaren is, lopen de koelhuizen inmiddels vol. “Het is een van de manieren om deze crisis onder controle te krijgen,” legt Hylke uit. “Daarnaast kijken we naar de mogelijkheid om het bewaarseizoen te verlengen voor aardappelen door meer kiemremmers toe te voegen en naar alternatieve afzetkanalen zoals de zetmeelindustrie of de voedselbank. Maar alle alternatieve afzetkanalen bij elkaar kunnen onmogelijk de hele voorraad wegwerken die er nu is. Welk exact effect deze situatie heeft op de nieuwe aardappeloogst is moeilijk te voorspellen. Het enige effect wat we kunnen zien is dat er momenteel minder frietaardappelen worden gepoot."

Voor meer informatie
Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (VAVI)
Hylke Brunt (secretaris)
Tel: +31 (0)70 3365272
Mob: +31 (0)6 21177346
info@vavi.nl
hbrunt@fnli.nl  
www.vavi.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven