Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sébastien Adnot, Sat Sintesis (Spanje):

"Mensen kiezen vlot voor de sinaasappel in deze crisis"

De coronacrisis brak los in China net na de vakantie ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar op 25 januari. De crisis vertraagde en in sommige gevallen verhinderde ze zelfs de heropstart van de Europese fruitexport naar Azië. Zo ook voor de Andalusische Primor sinaasappelen van het bedrijf Sat Sintesis, een merk dat goed in de Chinese markt ligt maar ook gewaardeerd wordt in andere Zuidoost-Aziatische landen. Toen nog niet duidelijk was of de situatie in het Verre Oosten zou verbeteren, bereikte het virus begin februari Europa. Ondertussen staat het steenfruitseizoen voor de deur in het Spaanse Andalusië, enigszins vroeger dan gebruikelijk, en tegelijkertijd groeit ook de onzekerheid door de mogelijke effecten van de verspreiding van het virus in Europa op de fruitaanvoer.

“Het sinaasappelseizoen is in lastig vaarwater terecht gekomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Het was moeilijk om schepen te vinden die goederen vervoerden en uiteindelijk werden zelfs havens gesloten”, zegt Sébastien Adnot, van het sales department van Sat Sintesis. “Nu de economische activiteit zich gaandeweg aan het herstellen is in China, is de vraag naar sinaasappelen in Europa vrij hoog. Als gevolg van de pandemie wordt het product immers opgewaardeerd vanwege zijn vele vitamines. Bij een dergelijke vraag richten we ons aanbod liever op de Europese markten. Uiteraard speelt ook het feit dat een nabije markt minder risico's inhoudt een rol”.

Het sinaasappelseizoen van het Sevilliaanse bedrijf eindigt in mei. "We hebben nog steeds drie maanden voor de boeg en het is onzekerheid troef omdat de beleidsmaatregelen van de verschillende Europese landen om het virus in te dammen om de haverklap wijzigen. In Spanje zitten de mensen bijvoorbeeld al tien dagen lang opgesloten in hun huis en mogen ze alleen onder strikte voorwaarden naar buiten, zoals onder andere om levensnoodzakelijke producten te gaan kopen. Maar de regering denkt er zelfs aan de maatregelen aan te scherpen en verdere beperkingen op te leggen. Vele andere Europese landen hebben deze regels nog niet opgelegd, maar daar kan van de ene op de andere dag verandering in komen”, zegt Sébastien.

Het steenfruitseizoen staat voor de deur. De provincies Huelva en Sevilla zijn het eerst aan de beurt, met een week voorsprong op de rest. “Begin april, iets vroeger dan normaal, start de pluk van perziken en nectarines. De weersomstandigheden zijn immers ideaal geweest voor de groei van het steenfruit, met een mooie balans tussen uren koude en uren zonlicht. Toch had er wat meer regen mogen vallen. Er wordt met andere woorden een oogst met normale volumes verwacht in Sevilla en Huelva. In tegenstelling tot andere teeltgebieden is het rooien van fruitbomen vanwege de prijscrisis van de laatste seizoenen in beide provincies fel afgezwakt. In Andalusië is het teeltareaal van steenfruit de laatste jaren trouwens behoorlijk stabiel”.

Sébastien verwacht dat de sterke fruitconsumptie zal blijven aanhouden wanneer het steenfruitseizoen van start gaat. “De mensen moeten nu eenmaal eten. Maar het is koffiedik kijken welke impact de situatie aan de landsgrenzen en de opgelegde mobiliteitsbeperkingen in de verschillende landen zullen hebben. Dat raakt immers direct aan de logistiek.”

Voor meer informatie:
Sébastien Adnot
Primor
C/ Progreso 20, 1ª
41013 Sevilla (Spanje)
Tel: +34 902 702 422
Mob: +34 670 672 888
sadnot@satsintesis.com
www.satsintesis.com

Publicatiedatum: